Röviden a D-vitaminról

Miért fontos, mit kell tudni róla és hogyan pótoljuk az őszi, téli hónapokban A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek óriási szerepe van a betegségek megelőzésében és azok kezelésében is. A napfény hatására D-vitamin képződik a bőrben, melyet a vér a májba, majd onnan a vesékbe szállít. Hiánya az egészséges fejlődés, és maga az egészség […]

Vegán bounty – a család kedvence

Ki ne ismerné a bounty csokit, a kókuszos álmot? Édes, könnyű töltelék, mennyei csokoládéba forgatva. Igen ám, de a bolti csokoládéknak magas a hozzáadott cukortartalma; ízfokozókat, stabilizátorokat és nem utolsó sorban tartószítószereket is tartalmazhatnak. Nem kell lemondanunk kedvencünkről, mert kis időt kell csak ráfordítanunk, és könnyedén el tudjuk készíteni házilag is. Próbálja ki receptünket és […]

Csomagoljunk finomat, egészségeset és szépet csemeténknek!

Manapság fontossá és persze népszerűvé vált, hogy ízletes, ínycsiklandozó és elegendő tízórait vagy uzsonnát készítsünk össze a gyerekeknek. Egy-egy iskolában töltött nap a különórákkal, szakkörökkel együtt akár 8-10 óra is lehet számunkra. Ennyi idő alatt fontos, hogy ne csak megteljen a pocakjuk, de igazán tápláló fogásokat egyenek. A napi öt étkezésből sokszor a reggelin és […]

A mozgás szerepe az egészségmegőrzésben

Jó pár cikket osztottunk meg, mit érdemes beilleszteni a táplálkozásunkba. Hogyan érdemes étkeznünk, hogyan hatnak ránk a zsírok, vitaminok, a megfelelő folyadékfogyasztás. Ajánlottunk recepteket is, melyekkel könnyedén finom, mennyei falatokat varázsolhatunk az asztalunkra. Mindez viszont nem teljes, nem ér annyit, ha a rendszeres mozgást nem illesztjük be napjainkba. A sport, a mozgás nem kellemetlen, nem […]

Házi granola, avagy kulcs egy tökéletes reggelihez

Szerintünk egy adag ínycsiklandozó, ropogós, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag granola minden háztartásban szükséges. A gyors, egészséges és finom reggeli kulcs. Pillanatok alatt elkészül és már fogyaszthatjuk is. Adhatjuk tejhez/növényi tejhez, joghurthoz, kásához; de bárhogy is döntünk, biztonsan laktató harapnivalót kapunk. Mutatunk egy általunk kedvelt alap granola receptet, melyet kedvünk szerint alakíthatunk. Ki lehet cserélni […]

Mandulás, csokis zabkeksz

Itt a hétvége, újabb fenséges és persze könnyű recepttel készültünk. Tökéletes választás nem csak hétvégére, de munka vagy iskola közben is, tízóraira, uzsonnára… Vagy épp csak úgy, ha nassolni támadt kedvünk.   2 bögre tönkölyliszt (akár vegyesen fehér és teljes kiőrlésű) vagy zabliszt 2 bögre zabpehely 1,5 teáskanál szódabikarbóna 1,5 teáskanál sütőpor 1 teáskanál só […]

Zabpehely, a titkos fegyver

Napjainkra újra elfoglalta méltó helyét ez a régóta ismert, szeretett, használt gabonaféle  azab. Számos gondra ajánlották, főleg a gyenge gyomorra. Értékes étel, melyet az emésztési bántalmakon túl, temérdek jótékony tulajdonsága miatt is megszerettek mára. De hiába sikere, még így is sokan viszolyognak tőle, nem merik megkóstolni, pedig bátran kijelentjük: a zabpehely nem csak egészséges, de […]

Sokmagvas kenyér – Az Új kenyér ünnepére

Elérkezett augusztus 20-a, és ezzel az Új kenyér ünnepe is. Ennek az ünnepnek vallási eredete van, és a közpkori Magyarországon még július 15-én tartották. A kenyeret tekinthetjük az ember legalapvetőbb élelmiszerének; a kenyér maga az élet, mely egyben szimbolizálja a megélhetést és az otthont is. Mára, augusztus 20-án a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a […]

Kréker azaz sós, lenmagos keksz

Bizonyára sokunkkal esik meg, hogy egy hétvégén, esti filmezésnél, családi társasozás, de akár munka vagy tanulás közben megkívánunk valami ropogtatnivalót. Persze abból is a házi az igazi, főleg, ha még egészséges is. Lehetőleg mind arra vágyunk, hogy viszonylag kevés hozzávalót igényeljen a recept, és a lehető leghamarabb elkészüljünk azzal, és igazi ropogós kis falatokat kapjunk. […]

Minden, ami nem búzaliszt

Rengeteg liszttel találkozhatunk, a “hagyományos” búzaliszten kívül, amelyek számos dologban térnek el társuktól. Egyes esetekben nem csak gazdagabbak tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, de ízletesebb alternatívát is jelentenek. Próbáljuk kiváltani a megszokott hozzávalónkat zab-, hajdina-, köles-, gesztenye-, mandula-, vagy kókuszliszttel. De melyik mire való? Segítünk a tájékozódásban! Amaránt liszt Alapvetően gluténmentes liszt, mely gazdag fehérje-, vitamin-, […]