Cukormentes macaron – falatnyi nyugalom egészségesen

Ahogy az előző bejegyzésben írtam, van egy könnyű és mennyei macaron finomított kristály- és porcukrot!

A macaron egy igazán különleges francia édesség, mely valójában Velencéből származik eredetileg, de bizony Franciországban vált híressé és ismertté.

A utóbbi évtizedben óriási népszerűségre tett szert. Egyes cukrászdák már kifejezetten csak macaront árulnak, a szivárvány minden színében, és az elképzelhető legérdekesebb és legfinomabb ízekben kínálják a falatnyi kis finomságot.

Jó hír azonban, hogy mi magunk is el tudjuk ezeket készíteni otthon. Persze ahhoz, hogy cukrászmesteri szintet érjünk el, mint bármely sütemény, desszert esetén, gyakorlás szükséges, de a macaron sem ördöngősebb, mint más édesség. Egy kis türelem és odafigyelés, és az otthon melegében, a kedvenc fotelünkben elnyújtózva élvezhetjük a franciák oly kedvelt cukrászkészítményét.

Cukormentes macaron

Hozzávalók

  • 175 g xilit vagy eritrit
  • 75 g ételszínezék: ebből már létezik cukormentes, pl xilittel készült is!
  • 3 nagy tojás fehérje
  • 125 g mandula liszt
  • 1 csipet só

Töltelék ötletek:

csokis töltelék:

  • 100 g cukormentes étcsokoládé, magas kakaótartalommal
  • néhány csipet kakaóbab töret
  • 55 ml 38%-os zsírtartalmú habtejszín

Vaníliás töltelék:

Elkészítés:

A macaron tésztához először a xilitet (vagy eritritet) aprítógépben sima porrá porítjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adjuk hozzá a xilitet (vagy eritritet), amíg egy fényes masszát nem kapunk.

Ekkor apránként hozzákeverjük a mandulalisztet (ezt szintén lehet előtte picit tovább aprítani, hogy minél selymesebb textúrát kapjunk). A kapott masszát osszuk annyi egyenlő részre, ahány féle színű macaront szeretnénk készíteni, majd ezekhez adjuk hozzá az ételfestéket.

Töltsünk meg egy habzsákot a színezett masszával, és nyomjunk egyforma kis köröket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyjuk állni kicsit, amíg megszilárdul, „bőrödösödik” a teteje.

150-160 fokra melegítsük elő a sütőt és kb 13-15 percig süssük a kis feleket, amíg meg nem száradnak.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Krémek:

Csokis krém: A tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokira, és ha felolvadt, hozzászórjuk a kakaóbab töretet, majd homogénre keverjük, majd hűtőbe rakjuk pihenni.

Vaníliás krém: A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a porrá őrölt xilitet és a vaníliát.

Ha elkészültek a krémek, kenjük meg a macaronokat.

 

Nincs más hátra, csak élvezni egy bögre tea vagy forrócsoki, egy jó könyv, egy saját “kuckó” és az isteni saját macaronjaink! együttesét