Ahogy az előző bejegyzésben írtam, van egy könnyű és mennyei macaron finomított kristály- és porcukrot!
A macaron egy igazán különleges francia édesség, mely valójában Velencéből származik eredetileg, de bizony Franciországban vált híressé és ismertté.
A utóbbi évtizedben óriási népszerűségre tett szert. Egyes cukrászdák már kifejezetten csak macaront árulnak, a szivárvány minden színében, és az elképzelhető legérdekesebb és legfinomabb ízekben kínálják a falatnyi kis finomságot.
Jó hír azonban, hogy mi magunk is el tudjuk ezeket készíteni otthon. Persze ahhoz, hogy cukrászmesteri szintet érjünk el, mint bármely sütemény, desszert esetén, gyakorlás szükséges, de a macaron sem ördöngősebb, mint más édesség. Egy kis türelem és odafigyelés, és az otthon melegében, a kedvenc fotelünkben elnyújtózva élvezhetjük a franciák oly kedvelt cukrászkészítményét.
Cukormentes macaron
Hozzávalók
- 175 g xilit vagy eritrit
- 75 g ételszínezék: ebből már létezik cukormentes, pl xilittel készült is!
- 3 nagy tojás fehérje
- 125 g mandula liszt
- 1 csipet só
Töltelék ötletek:
csokis töltelék:
- 100 g cukormentes étcsokoládé, magas kakaótartalommal
- néhány csipet kakaóbab töret
- 55 ml 38%-os zsírtartalmú habtejszín
Vaníliás töltelék:
- 90 g vaj
- 175 g xlilit vagy eritrit
- egy vanília rúd kikapart magja
Elkészítés:
A macaron tésztához először a xilitet (vagy eritritet) aprítógépben sima porrá porítjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adjuk hozzá a xilitet (vagy eritritet), amíg egy fényes masszát nem kapunk.
Ekkor apránként hozzákeverjük a mandulalisztet (ezt szintén lehet előtte picit tovább aprítani, hogy minél selymesebb textúrát kapjunk). A kapott masszát osszuk annyi egyenlő részre, ahány féle színű macaront szeretnénk készíteni, majd ezekhez adjuk hozzá az ételfestéket.
Töltsünk meg egy habzsákot a színezett masszával, és nyomjunk egyforma kis köröket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyjuk állni kicsit, amíg megszilárdul, „bőrödösödik” a teteje.
150-160 fokra melegítsük elő a sütőt és kb 13-15 percig süssük a kis feleket, amíg meg nem száradnak.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Krémek:
Csokis krém: A tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokira, és ha felolvadt, hozzászórjuk a kakaóbab töretet, majd homogénre keverjük, majd hűtőbe rakjuk pihenni.
Vaníliás krém: A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a porrá őrölt xilitet és a vaníliát.
Ha elkészültek a krémek, kenjük meg a macaronokat.
Nincs más hátra, csak élvezni egy bögre tea vagy forrócsoki, egy jó könyv, egy saját “kuckó” és az isteni saját macaronjaink! együttesét