Bővebben a mandula lisztről

Egy korábbi bejegyzésben már olvashattok róla, hányféle alternatíva létezik, ha a hagyományos fehér, búzalisztet szeretnénk elkerülni.

Nem, nem a sima teljes kiőrlésű lisztre gondolok. Bőven találunk megoldást arra, hogy elkerüljük a fehér liszt okozta kellemetlen panaszokat, és egészségesebb módon süssünk, főzzünk. Nem hiszed? Nézz csak hányféle lisztünk van! 🙂

Bevallom, nekem az egyik kedvencem a mandula liszt. Gondoljunk csak az utóbbi idők kedvenc francia csemegéjére, a macaron-ra! Igazi különleges falat, a nők körében pláne elterjedt. Hiszen nem csak szépségében, de ízében is rabul ejt.

Na persze túlzás lenne azt állítani, hogy a mandulaliszttől lesz ennyire finom és egyedülálló desszert a macaron. Ugyanakkor elengedhetetlen alap összetevője.

Tudtad, hogy cukormentesen is el tudod készíteni?

Na de mielőtt megosztanám az egyszerű cukormentes macaron receptjét (ezt a következő posztban olvashatod), picit nézzünk utána, miért is ennyire közkedvelt liszt a mandula liszt?!

A mandula liszt a mandula finomra őrléséből származik. Maga a mandula az egyik legegészségesebb csonthéjas, igazi szuperélelmiszer. Azt kevesen tudják, hogy a Rosaceae család Prunoidae alcsaládjába tartozó mandula nemzettségébe (Amygdalus) mintegy 40-50 faj tartozik. Bár ezek közül alapvetően 2-3 fajtát termesztenek. És még így is számos módon lehet szortírozni a mandulákat: a héj keménysége, szemek nagysága, színe, zsírtartalma, íze, egyéb beltartalma, formája alapján. Tartalmaz-e dupla szemet a héj, vagy nagyobb, egész szemet, stb.

Bizony ez is egy izgalmas téma lenne. De most koncentráljunk csak a lisztjére!

A prémium minőségű mandula lisztjéből készül a legízletesebb mandula liszt.

Akárcsak a gyümölcs, a mandula liszt is támogatja az agy működését, serkenti és erősíti a koncentrációt. Egészséges választás a hagyományos lisztek helyettesítésére. Kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is.

A mandula liszt több zsírt tartalmaz, mint pl a hasonlóan népszerű kókusz liszt, ugyanakkor kevesebb rostot, de több fehérjét és több, jó minőségű, lassúfelszívódású szénhidrátot.

Fontos megjegyezni, hogy olyan rostot tartalmaz, mely az arra érzékenyeknél bélirritációt okozhat (ez számos rostféle esetén igaz. Ezért nincs soha általános igazság, mindig egyénre szabott étrendet alakítsunk ki!). Pl az irritális bélszindrómában szenvedők először óvatosan, kis mennyiségben fogyasszák, és figyeljenek testük jelzéseire (puffadás, gázok, egyéb tünetek).

A mandula liszt sem adja meg azt a fehérje mennyiséget, amire a szervezetünknek napi szinten szüksége van, de édes ételekhez, süteményekhez, palacsintához, kekszhez, akár pogácsához kiváló.

Ha még van kedved, időd, olvass tovább minket: a következő cikk egy egyszerű és isteni macaron recept, amiben nincs kristály- /porcukor! 🙂