A tökmag jótékony hatásai

A tökmag jótékony hatásairól sokat lehetne írni. Mi összefoglaltuk röviden.

A tökmag napraforgó mag mellett a másik nagy népszerűségnek örvendő ropogtatnivaló. De nem csak finom, ízletes nassolnivaló, hanem bizony a tökmag egészséges is, bizonyítottan jótékonyan hat szervezetünkre, hiszen tele van rosttal, fehérjével, vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A tökmag hatása

Ha meg szeretnénk ismerni a tökmag gyógyhatását, hogy mi mindenre jó, először is nézzünk utána, milyen tápanyagokkal látja el szervezetünket?!

A kicsi, zöldes mag tele van élelmi rosttal, melyről már minden bizonnyal tudjuk, hogy a jó emésztés barátja. Ezen kívül gazdag fehérjében, A-, E- és C-vitaminban. Az A-vitaminnak hála, a szemünk épségét, egészségét is támogatja. Az E- és C-vitamin komplex hatásúak, alapvető antioxidánsnak számítanak. Az E-vitamin hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához, jó a szívnek, az agyműködésnek, óvja az immunrendszert, csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, hogy csak a legismertebbeket mondjuk.

Ásványi anyag tartalmát tekintve található benne magnézium, cink, magnézium, foszfor és a kálium is. Mindemellett alacsony zsírtartalmú és kalóriában szegény.

A tökmag rendszeres fogyasztása hatásos lehet a prosztataproblémákra, csökkentheti az álmatlanságot, a vashiányt, de segíthet a csontritkulás távoltartásában is.

A tökmag hátránya

A tökmag élettani hatásait vizsgálva, természetesen a hátránya is érdekes téma lehet. Nagy mennyiségű kutatási anyag nem áll rendelkezésünkre, azonban elmondhatjuk, hogy magas rosttartalma miatt is, túlzott, nagy mennyiségben való fogyasztása puffadást, fokozott gáztermelést, esetenként székrekedést okozhat. Egyes emberek allergiás tüneteket produkálhatnak, mint fejfájás, kiütések, ekcéma, köhögés, stb.

Tudományos tényekkel ugyan nem támasztották alá, hogy a terhességre és a szoptatásra negatívan hatna, de sok nőgyógyász tanácsolja mellőzését ezen időszakban.

A tökmag tápértéke

A tápérték adatait vizsgálva elmondhatjuk, hogy alacsony glikémiás indexű, azaz lassú felszívódású (vércukorszint-növelő hatása alacsony). A tökmag 100 grammja 28-29 g fehérjét tartalmaz. Alacsony a szénhidráttartalma, ugyanakkor gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban.

Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani. Nem csak nassolni tudjuk azonban, hanem hozzáadhatjuk pékáruinkhoz, levesekhez, salátákhoz, sőt házi müzlikhez, granolákhoz is. Ezen kívül olaját is bátran használjuk!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!