Az aszalt gyümölcsök az őszi-téli szezonban is ellátnak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amikor a zamatosabb, táplálóbb idény gyümölcsökből kevesebbhez jutunk hozzá. Ugyanakkor télen-nyáron ízletes csemege, remek nassolnivaló. Az aszalványokról ugyan talán nem az aszalt vörösáfonya jut egyből az eszünkbe, pedig csodálatos és finom gyümölcs, ráadásul számtalan jótékony hatással rendelkezik a szervezetünkre.
Az aszalt vörösáfonya hatása a szervezetre
Az aszalt gyümölcsök támogatják, segítik az emésztési folyamatokat, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, támogatják a szív- és érrendszer megfelelő működését, antioxidáns tartalmuk miatt daganatellenes hatásúak, és védenek a különböző baktériumoktól és vírusoktól. Az aszalt vörösáfonya (a felezett és az egész ugyanúgy) mindemellett számos egészségügyi problémára javallott.
Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. A, B, C és E vitaminokban gazdag, de bővelkedik béta-karotinban (A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Antioxidánsként viselkedik, ezért csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.), ezen kívül vasban, káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, cinkben és mangánban.
Ajánlott bérhurut és hasmenés idején használni. Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet, amely zsírosítja az artériás falakat. Megakadályozza a plakkok felhalmozódását az artériák falain. Ennek eredményeként csökken a szélütés esélye.
Tápanyagtartalmának hála erősíti az immunrendszert. Vizelethajtó hatású, antioxidánsokban gazdag, azaz védi a sejteket a szabadgyökök ellen. Elősegíti a nyálkahártya regenerációját, fogyasztó hatású, bőrregeneráló tulajdonsággal rendelkezik, és (magnézium tartalma miatt) mérsékeli a stresszt, a szorongást és a depressziót, jót tesz az agynak, és javíthatja memóriát is.
Rendszeres fogyasztása segíti megelőzni a fogászati problémákat, például az ínygyulladást és a szájüregi problémákat. Javítja az anyagcserét, az emésztőrendszert.
A vörösáfonya és akár a gyümölcsből nyert lé segít legyőzni a húgyúti fertőzéseket. Proantocianidint tartalmaz, amely segít megakadályozni a baktériumok tapadását a méh és a hólyag falán.
Az aszalt vörösáfonya mire jó, hogyan használjuk?
Készíthetünk vele süteményeket, desszerteket, feldobhatjuk vele reggeli gabonapelyheinket, kásánkat, valamint saláták, hús- és zöldséges ételek kiegészítésére is használható (töltelékek, szószok). Önállóan snackként is fogyaszthatjuk, de olajos magvakkal keverve is isteni finomság.
Az aszalt vörösáfonya kalóriatartalma
Kalóriatartalmát tekintve 100 grammjában 324 kcal található. Ugyanakkor 100 grammban 75 gramm szénhidrát található, amiből 74 gramm cukor!