Házi granola, avagy kulcs egy tökéletes reggelihez

Szerintünk egy adag ínycsiklandozó, ropogós, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag granola minden háztartásban szükséges.

A gyors, egészséges és finom reggeli kulcs. Pillanatok alatt elkészül és már fogyaszthatjuk is.

Adhatjuk tejhez/növényi tejhez, joghurthoz, kásához; de bárhogy is döntünk, biztonsan laktató harapnivalót kapunk.

Mutatunk egy általunk kedvelt alap granola receptet, melyet kedvünk szerint alakíthatunk. Ki lehet cserélni a magvakat és az aszalt gyümölcsöket, de persze adhatunk többfélét az alaphoz.

(A hozzávalókat csomagokba szedtük, melyet itt választhatsz ki és vásárolhatsz meg kedvezményesen.)

Hozzávalók:

  • 200 g zabpehely
  • 150 g mandula
  • 50 g tökmag és/vagy napraforgó (bármilyen tetszőleges magot használhatunk: lenmag, tökmag, stb.)
  • 1 tk vanília
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet só
  • 125 ml finomítatlan kókuszolaj
  • 125 ml agavé- vagy juharszirup, esetleg méz
  • 150 g aszalt gyümölcs (sárgabarack, aszalt vörösáfonya, mazsola) vegyesen vagy egyféle

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A zabpelyhet, a magvakat, a vaníliát, fahéjat és a sót alaposan összekeverjük. A kókuszolajat és a szirpot (vagy mézet) egy kis lábasba öntjük, óvatosan melegíteni kezdjük, miközben folyamatosan kevergetjük. A meleg, már-már homogén szirupos keveréket a száraz anyagokra öntjük, jól átkeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Elsimítjuk, majd az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, pirítjuk. Közben néha átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.

Ha megsült, rászorjuk a kis darabokra vágott aszalt gyümölcsöt, gyümölcsöket és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni.

Konyhai tárolódobozban, üvegben sokáig eláll.. Bár erre nem is lesz szükség, garantáltan hamar elfogy!

 

Ha tetszik ez az alap, kísérletezhetünk más ízekkel, megoldásokkal. Adhatunk hozzá kakaóport, kókuszchipset, csokidarabot, stb.