Éljenek az olajos magvak! Ezt talán már mindegyikőnk tudja. Valamilyen forrásból már eljutottunk oda, hogy tudjuk, ezek a kis ropogós rágcsák, nem csak hihetetlenül finomak, de tényleg szuperegészségesek is és a szervezetünket számtalan módon, oldalról támogatják.
A legismertebbek közé tartozik hazánkban a dió, a mandula, a földimogyoró, törökmogyoró, kesudió… Pedig van még pár, amivel bizony érdemes megismerkednünk, megkóstolnunk és időről időre fogyasztanunk!
No de nézzük át röviden, milyen magvakat találhatunk és melyiket miért érdemes fogyasztani?!
- Brazildió vagy másnéven paradió: az Amazonas vidékéről származó, óriás, vadon növekvő fa magja, de maga a paradió is tekintélyes méretű, többi társához képest. Nagyon finom, édeskés, jellegzetes, karakteres ízű olajos mag, mely gazdag szelénben (már néhány szem is fedezi a napi szükségletünket), foszforban, káliumban és magnéziumban, E-vitaminban. Az E-vitamin és a szelén együttesen csökkentik a szívinfarktus és más érbetegségek kialakulásának, kiújulásának kockázatát; támogatja a pajzsmirigy megfelelő működését. A brazildió az egészséges bőr és haj egyik nagyszerű támogatója. Gazdag fehérjében, és magas a zsírtartalma, melynek nagy része telítetlen zsírsav.
- Dió: Talán ez a legismertebb és legnépszerűbb olajos mag hazánkban és Európa-szerte is. Befolyásolja az idegrendszer munkáját, javítja az emlékezetet és a koncentrációt. A magas foszfortartalom felelős a dió agyra gyakorolt kedvező hatásáért. Gazdag Omega-6 és Omega-3, többszörösen telítetlen zsírsavakban is, melyek megfelelő védelmet nyújtanak a stroke és a szívroham ellen, erősítik az idegrendszert, csökkentik a rossz koleszterinszintet, és szükségesek a magzat megfelelő fejlődéséhez. Említésre méltóan magas a magnézium, a B6-vitamin és a cink-tartalma is.
- Fenyőmag: noha ez nem kifejezetten az a mag, melyet nagy kedvvel ropogtathatnánk nyersen, mint egy snack-et (a többi magtól eltérően), mégis rettentően hasznos kis apróság. Előnyeit (és igazi ízét, aromáját) azonban, pirítva tésztaételekhez, pestohoz adva tudjuk kiélvezni. Magas a cink és a K-vitamin tartalma. de az A, C, E, és komplex B-vitamin forrás is. A cink mellett bőven található benne foszfor, kálium, magnézium, vas, kalcium és nátrium is. A fenyőmagot természetes öregedésgátlónak, nyugtatónak is tartják.
- Kesudió: Nagy örömünkre, a tapasztalatunk az, hogy ez egyre népszerűbb magféle nem csak a fiatalok, de az idősebb korosztály körében is. És milyen helyesen is (t)eszik! Nyersen, vagy pörkölve; sózva vagy natúron, mindenhogy megállja a helyét, ha csak az ízlelőbimbóinkat akarjuk kényeztetni. Bár itt sem csak az ízélmény a lényeg. A kalóriatartalma nem vészes, zsírtartalma pedig alacsony más dióféléhez viszonyítva. Az olajsav tartalma azonban kifejezetten jótékony, egészséges a szívnek, antioxidáns hatása miatt pedig csökkenti, megelőzi az egyes szívproblémák kialakulását. Gazdag magnéziumban, vasban és cinkben, rézben. A magnézium csökkenti a vérnyomást, támogatja a csontok épségét, támogatja az idegeket, izmokat, ereinket, sőt a fogínyvérzés megelőzésében vagy csillapításában is hasznos a fogyasztása. Számos kóros állapot megelőzésében vagy terápiás étrend kiegészítésben társunk: csökkenheti az epekő kialakulását, a flavonolok harcolnak a rákos sejtek ellen, réztartalma pedig ezen tulajdonságát csak erősíti. Serkenti az emésztést, vastartalma pedig vérképzésünket regenerálja.
- Makadámia dió: Talán ezt ismerik a legkevésbé, pedig nagyon különleges kis csemege. Lágy, krémes, jellegzetes ízű. Gazdag: A-, B-, és E-vitaminban, tartalmaz, fehérjében, rézben, vasban, tiaminban, cinkben, folsavban, kalciumban, foszforban, magnéziumban és káliumban! (Ugye milyen széles a repertoár, ilyen pici maghoz képest?!). Olyan antioxidánsokkal rendelezik, mint a polifenolok, aminosavak és a szelén. Emellett magas a rosttartalma is.
- Mandula: Nos talán ő a dió után a második, harmadik legnépszerűbb olajos mag. Kicsik és nagyon kedvence ez a ropogós, számtalan módon feldolgozott és számtalan módon használható, fogyasztható gyümölcs. Natúron, nyersen, pirítva, fűszerezve, csokiba mártva, karamellizálva, blansírozva, szeletelve, darabolva, lisztté őrölve…. Rengeteg lehetőségünk van. Kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is.
- Pekándió: Külsejében meglehetősen hasonlít a hagyományos dióra. Az egyik legfinomabb dióféle, mégis még több értékes tápanyagot tartalmaz, mint a megszokott rokona. Rendkívül magas antioxidáns-tartalommal bír, 19 vitamin és ásványi anyag található benne: A-, E-, B1-, C-, K-vitaminokat, cinket, kalciumot, magnéziumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, fehérjét és cinket is tartalmaz.
- Törökmogyoró: Sokaknak a csokoládé el se képzelhető e nélkül és a jól ismert kakaós mogyorókrém is ennek a finomságnak köszönheti népszerűségét. De nem csak krémesítve vagy magában fogyasztása miatt szeretjük, hiszen ugyanolyan áldásos, mint bármely fent említett mag. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: E- és B-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben, foszforban és káliumban. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb, mégsem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet.
Bármely olajos magot is válasszuk, és bármely forma is nyerje el a tetszésünket, biztosan helyesen döntünk. Támogatjuk az egészségünket, és a kedvünknek is jót teszünk, hiszen mind-mind ízletes, ropogós nassolnivaló, lassú felszívódású szénhidrát.