Nasizni bűntudat nélkül?

Könnyű és gyors energiagolyó receptek, amiket akár a gyermekeinkkel is el tudunk készíteni!

A cukros ételek felpörgetnek és energiát adnak, de nem mindegy, hogy a szervezetnek jótékony energialöketet adunk, vagy olyat, ami esetleg hamar visszaüt vagy túlpörget. Aki egy kicsit egészségtudatosabban táplálkozik, azoknak ajánljuk a nagyon finom, sokféleképpen variálható, természetes gyümölcscukrot, sok ásványi anyagot és antioxidánst tartalmazó házi energiagolyót.

Csodás kis finomságok, szépek, puhák, illatosak ezek az édes kis falatok, ideálisak uzsonnára, tízóraira, edzés előttre vagy utánra, tökéletesen beilleszhetők a vegán és gluténmentes étrendbe is, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, az elkészítésünk pedig ugyancsak egyszerű, ha van egy erősebb teljesítményű késes robotgépünk. Mondjuk is részletesen, miért szeretjük olyan nagyon.

Alacsony glikémiás index

Az energiagolyók alapja aszalt gyümölcs, amelyek csak fruktózt, vagyis természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, amit a hozzáadott olajos magvak miatt a szervezet progresszíven, vagyis fokozatosan dolgoz fel. Edzés előtt is nagyon hatékony 1-2 golyót bekapni, hogy legyen kellő lendületünk, de a sport után is pótolhatjuk velük a szervezet energiaszintjét.

Ásványi anyagokban gazdag

Mind az aszalt gyümölcsök, mind az olajos magvak, csonthéjasok bővelkednek káliumban, magnéziumban és kalciumban, szuper vasforrás szinte mindegyik, így jótékonyan hatnak a keringésünkre, a fáradtság ellen, remek vérképző – ami nőknek nagyon jó hír.

Jótékony zsírsavak

Legyen az dió, mandula, pekándió vagy kesu, mind gazdag jótékony zsírsavakban (különösen ómega-3 zsírsavban), amelyek nélkülözhetetlenek a szív- és érrendszernek, csökkentik a koleszterinszintet.

Rostdús

A jó anyagcsere és emésztés legfontosabb záloga a sok rost, amiben mind az aszalt gyümölcsök, mind a csonthéjasok, sőt az esetlegesen hozzáadott gabonapelyhek és a chia mag is bővelkedik. Csodaszerként is bevethető lassú emésztés esetén, főleg chia maggal és egy kis lenmaggal.

Hogyan készül?

Nagyon egyszerűen, sokféle módon, csak néhány alapszabályt érdemes betartani:

  • mindenekelőtt egy nagyobb teljesítményű késes robotgépre lesz szükség, nem profiknak való, lehet pici is akár, de fontos, hogy szaporán aprítson a tökéletes végeredményért,
  • a csonthéjasokat érdemes beáztatni kb. 30 percre, így krémesebbre apríthatók, jobban használhatók az energiagolyókban,
  • az aszalt gyümölcsből a puhábbat válasszuk, legyen az aszalt sárgabarack, szilva, mazsola, ha nem igazán puhák, ezeket is beáztathatjuk 10–15 percre langyos vízbe,
  • bármilyen gyümölcsöt és csonthéjast használunk is, az arány legyen nagyjából 60–70% aszalt gyümölcs és 30–40% csonthéjas, így lesz kellemesen puha és nem túl zsíros a végeredmény,
  • a golyóbisok állagának és rosttartalmának is jót tesz, ha egy kis chia magot adunk hozzá,
  • ízesíthető bármilyen általunk kedvelt fűszerrel, kakaóval, az összedolgozás során adhatunk hozzá egy kis kölespelyhet, zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot, ha pedig nem elég puha és krémes, akkor egy kevés kókuszzsírt,
  • a krémesre aprított magokat és gyümölcsöket összedolgozzuk, fűszerezzük, majd golyókká formázzuk, meghempergetjük különféle magokban, fűszerekben, díszíthetjük egész mandulával, pekándióval, mogyoróval, dióval – ami épp van, vagy amit szeretünk.

Receptek:

Isteni energiagolyó – villámnasi egészségesen:

Szeretnénk már az elején megemlíteni, hogy egészseges, könnyű, guszta nassolnivalót adhatunk gyermekeinknek, és még az elkészítésébe is bevonhatjuk őket! A golyók formálásában, a meghempergetésben az aprónép is szívesen segédkezik.

Aki már alaposan átböngészte a különféle egészségesnek csúfolt bolti energiaszeleteket, az szembesülhetett a ténnyel, hogy a legtöbb termék tele van stabilizátorokkal, emulgeálókkal, térfogatnövelőkkel, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és rejtett cukrokkal, zsírokkal. Lehet, hogy nem kell ebből nagy drámát kerekíteni, de miért ne választanánk az egészségesebb, természetesebb megoldást? A házi változathoz nem kell plusz cukor, se színezék, se tartósító.

Kell viszont valamilyen olajos mag, akár többféle, valamint aszalt gyümölcs, ami általában önmaga is elég édes, így se mézre, se agavé- vagy rizsszirupra, extra édesítőre nem lesz gondunk. És kell egy ügyes kis késes aprítógép, amiben ezeket pépesítjük. Izgalmassá és változatossá tehetjük természetesen mindenféle fűszerekkel, kakaóporral, darált mákkal vagy chiamaggal… A masszából formázhatunk kis gombóckákat, meghempergethetjük kókuszban, szezámmagban, kakaóporban a kis energiagolyókat, de bele is lapogathatjuk egy tálcába, és kis szikkadás után kockákra, szeletekre is vághatjuk, ki hogyan szereti. Nagyon jól szállítható egy kis műanyag dobozban, így bárhova magunkkal vihetjük és megdézsmálhatjuk, ha egy kis egészséges, édes energiára vágyunk.

 

Milyen olajos magokat használjunk?
dió, mandula, földimogyoró, törökmogyoró, kesudió, pekándió, paradió,stb.

Milyen aszalt gyümölcsök jöhetnek szóba?
datolya, füge, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt vörösáfonya

Mivel ízesíthetjük, gazdagíthatjuk?
cukrozatlan kakaópor, őrölt fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, őrölt kardamom, gyömbér, gojibogyó, kókuszreszelék, chiamag, szezámmag, vanília, darált vagy egész mák, puffasztott amarant, mandula- vagy mogyoródarabok

1. Mindenmentes energiagolyó (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 15 dkg puha datolya
  • 10 dkg héjatlan mandula
  • 5 dkg kesudió
  • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A kimagozott datolyát az összes többi hozzávalóval egy késes robotgépbe tesszük, és alaposan összemixeljük, míg homogén masszát kapunk.

A masszából golyókat formázunk, és meghempergetjük ízlés szerint kókuszreszelékben, chiamagban, szezámban vagy kakaóporban. Hűtőben tároljuk, sokáig eláll.

 

2. Kókuszós alapú energiagolyók

Alap massza:

  • 10 dkg magozott datolya (ha nagyon száraz, akkor áztasd be 1 órára vízbe)
  • 10 dkg finom zabpehely
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Ezt egy aprító segítségével alaposan összemixeljük, hogy szinte már krémes legyen. Ezt akár így is lehetne fogyasztani, de érdemes különböző ízesítéseket adni. Ezt az adagot 3 részre szedve 1-1 adaghoz jönnek a következők.

Kakaós-mogyorós energiagolyó

  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 5 dkg sós vagy natúr földimogyoró
  • 1 evőkanál datolyaszirup (lehet méz vagy agavé szirup is)
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál kókuszreszelék a golyók meghempergetésére

Az alapmasszához az aprítógépben hozzáadjuk a többi hozzávalót és újra lepépesítjük. Ha kész, diónyi golyókat formázunk és meghempergetjük kókuszreszelékben.

Mandulás-vörösáfonyás energiagolyó

  • 2 evőkanál aszalt vörösáfonya
  • 2 evőkanál aprított mandula
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 2 evőkanál fahéj a meghempergetéshez

Az elkészítési folyamat ugyan az, csak a végén fahéj köntöst kap.

 

3. Egy igazi különlegesség: csokis, quinoás kosárka (“fészek”) és különleges energiagolyók spirulinával vagy chlorellával 

 

Ha valami igazán különlegesre vágyunk és még egy adag extra turbót szeretnénk adni a vitalitásunknak, próbáljuk ki az alábbi ötletet!

A puffasztott quinát keverjük össze olvasztott, cukormentes csokoládéval és szeletelt mandulával. Ha egyenletesre kevertük ki, egy egyszerű szilikonformába helyezzük a masszát, amit picit bemélyesztünk. Nem kell túl precíznek lenni, a hatása olyan, mintha egy apró madárfészket alakítanánk ki.

Hozzávalók

A csokis fészekhez:

  • 80 g kakóvaj
  • 40 g cukrozatlan kakópor
  • vagy a fenti kettő helyet cukormentes csokoládé
  • 20 g kókuszolaj
  • 6 evőkanál agave szirup (de ízlés szerint több-kevesebb is lehet 🙂 )
  • 1 ek. vanília aroma (vagy egy kevés, vanília rúd kikapart magja)
  • egy csipet himalája só (finomszemű)
  • 50 g puffasztott quinoa
  • 70 g szeletelt mandula

Az energiagolyókhoz (kb 20 db) 

  • 10 g magozott datolya
  • 30 g kesudió
  • 40 g törökmogyoró
  • 1 ek. cukrozatlan kakópor
  • fél ek. vanília aroma (vagy egy kevés, vanília rúd kikapart magja)
  • 1 ek. kókszolaj
  • egy csipet himalája só (finomszemű)
  • Ha pedig szeretnénk egy kis különlegességet 1-2 csapott evőkanál spirulina vagy chlorella port is tehetünk a keverékhez.

ELKÉSZÍTÉSE

Előkészítjük a fészket: Olvasszuk meg a kakaóvajat vagy a csokoládét a kókuszolajjal, alacsony lángon.

  1. Szituáljuk belea kakaóport, és keverjük csomómentesre.
  2. Adjuk hozzá az agavé szirupot, a vaníliát és a csipet himalája sót.
  3. Tegyük a puffasztott amarantot, a szeletelt mandulát egy nagyobb lábasba, majd öntsük rá az olvasztott csokoládét. Keverjük össze, egyeneletesen elosztva a mandulát és a quinoát.
  4. Egy kis szilikonformába (lehet bármilyen, nekünk tetszó, akár muffin forma is). Próbáljuk a széleit magasabbra formázni (kis fészkeket kialakítani).
  5. Tegyük a hűtőbe, amíg meg nem szilárdul.

Az energiagolyók elkészítése:

  1.  Egy robotgépben aprítsuk fel a magvakat, egészen addig míg teljesen apró darabos nem lesz.
  2. Adjuk hozzá a rövid ideig beáztatott mag nélküli datolyát, a vaníliát, a kókuszolajat, a csipet himalája sót, a kakóport és keverjük addig, amíg nem kapunk egy egységes, ragacsos állagot. (Ennél a résznél – a datolyával, és a többi hozzávalóval együtt- a spirulina, esetleg chlorella por is hozzá. Azonban elsőre javasoljuk a kísérletezést, tapasztaljuk meg az ízvilágát! )
  3. Evőkanállal mérjünk ki kis adagokat, majd kézzel alakítsuk ki a golyókat.
  4. Sima kókuszreszelékbe, esetleg robotgépben porított kókuszreszelékben megforgatva, fehér köpenyt adhatunk az alkotásunknak. De beleforgathatjuk még kakóporba, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsbe, mandula vagy mogyoródarabkákba, vagy puffasztott quinoába is. Ha a masszához nem tettünk spirulinát vagy chlorellát, itt is kipróbálható: a porított kókuszt keverjük homogénre egy kevés “zöld porral” és ebben is meg tudjuk forgatni az energiagolyókat.
  5. Tegyük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tálcára és pihentessük kicsit a hűtőben.
  6. Ha megszilárdultak a kis fészkek, és az energiagolyók is már szilárdabbak, helyezzük a kosárkákba azokat, és azzal kínáljuk!

Jó étvágyat kívánunk!!!