Sáfrány fűszer használata – a vöröslő, illatos fűszercsoda

Sáfrány. Gyönyörűen csengő szó, mely szinte mindegyikőnknek ismerősen hangzik már. De vajon tényleg ismerjük, tudjuk mi is ez a fantasztikus fűszer? Mit tudunk a sáfrány felhasználásáról, eredetéről, ízéről?

Sáfrány gyorstalpaló

A sáfrányt nem véletlenül tartják a világ legdrágább, legnemesebb fűszerének. Már az ókorban is ismerték, használták és a történelem során, egyes korokban a sáfrány az aranynál is drágább volt. Már az ókori Egyiptomban is ízesítettek vele leveseket, szószokat, afrodiziákumként ismerték. Ez volt a fűszerek fűszere, Nagy Sándor még a bort is sáfránnyal ízesítette, Kleopátra pedig sáfránnyal illatosított vízben (na meg tejben) fürdött. Mátyás király korában a bors és a gyömbér mellett a legfontosabb fűszerként ismerték.

A fűszerek fűszere volt, melynek utánozhatatlan az aromája, színe és illata és mindemellett gyógyhatásáról is ismert volt.

A sáfrány vagy más néven krókusz, egy pici, a nősziromfélék családjába tartozó, illatos növény, melyet sokszor tévesen összetévesztenek szeklicével. Pedig ez a két növény, nemcsak mint fűszer térnek el egymástól, de küllemükben is óriási a különbség.

A krókusz vagy sáfrány fajok közül a legértékesebb, a „jóféle sáfránynak” nevezett (latinul crocus sativus) virág.  Az ebből nyert fűszer élénk vörös, bíbor színével pompázatos látványt nyújt. (Apró, bájos, lila virág, a sáfrányos szeklice ellenben sárgás, narancssárgás növény.)

A virág bibéjéből nyerik a fűszert, melyet egyenként, kézzel szednek ki. Egyetlen kilogramm sáfrány leszüreteléséhez 400-450 munkaóra is szükséges, ráadásul a fűszerként termesztett sáfrányfajok mindössze két hétig, ősszel nyílnak. Fűszerként a sáfrány virág 3 szál bibéjét használjuk,és  80-100.000 bibe ad ki 1 kg fűszert. (Ára 2-2,5 millió forinttól, akár 6-7 millió forintra is rúghat kilónként)

Hogyan használd a sáfrány fűszert?

A sáfrányt, ahogy azt fentebb is írtuk, gyógyhatása miatt is használták, például görcsoldásra vagy érzéstelenítésre. Teaként is fogyaszthatják, mely serkenti a vérkeringést, szépíti a bőrt és a hajat.

A sáfrány használata ismert volt még olyan hétköznapi célok esetén is, mint ruha-, haj- vagy az arcfestés. Használták vallási szertartásokon és nyilvánvalóan ételízesítésre is.

A sáfrány íze

Aromás, jellegzetes, egyedi illata van, és igazán utánozhatatlan, édeskés-kesernyés, fűszeres íze van. Ételeinket élénksárgára színezi (az arab zafran szóból ered, ami sárgát jelent).

A sáfrány felhasználása ételekben

Zsíros, nehéz ételek emésztését segíti, a húslevest aranysárgára festi, a tészta- és süteményféléknek is kellemes ízt ad.

Készíthetünk belőle gyönyörű sáfrányos rizst, halas leveseket. Adhatjuk paella-hoz is. De fantasztikus desszert recepteket találhatunk sáfránnyal. A sáfrány főzés hatására veszít ízéből és aromájából, adjuk a főzési folyamat végén az ételhez.

Ahogy pedig fentebb is írtuk, akár tea is készíthető sáfrányból (vagy sáfránnyal és gyömbérrel).

Sáfrány recept

Készíthetünk egy mennyei rizottót, mégpedig az olasz risotto alla milanese-t, ami parmezánnal és sáfránnyal készül.

Ehhez rizottó (arborio) rizsre, alaplére, vajra, sáfrányra, hagymára és parmezánra van szükség.  A megszokott módon készítjük el a rizottót, csupán a végén sáfránnyal ízesítjük, és extra parmezánnal tesszük még krémesebbé és ízletesebbé.

 

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!