Vegán pástétomok – avagy mi kerüljön a kenyérre

Az egészséges életmódról talán eltérhetnek a véleményeink. Van, aki egy kiegyensúlyozott, de vegyes táplálkozást tart fontosnak. Van, aki állítja, este hat után már nem szabad enni. Van, aki a szénhidrátot kerüli, van, aki a zsíros és cukros ételektől szabadul, mások pedig az állati eredetű ételeket hagyják el. (És még hosszan sorolhatók az egyes étrendek.)

Amiben mind egyetértünk, hogy a reggelink minősége és mennyisége nagyon fontos, illetve, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű zöldség elfogyasztása.

Legyünk akár hagyományos étrenden, vegák, vegánok, paleók vagy egyebek, a kenyérre kerülő kencéink esetében néha nem árt a változatosság. Margarin, vaj, körözött és egyéb megszokottak helyett most mutatunk néhány egyszerű, és finom zöldségpástétomot, amivel feldobhatjuk a reggelijeinket.

  1. Olaszos szendvicskrém

Ez aztán a könnyű, gyors és isteni recept. A mandula alap macerásnak tűnhet, de ha készítünk házi növényi mandulatejet, akkor már ez is adott. Innen pedig hipp-hopp elkészülünk.

Hozzávalók:

  • kb 10 dkg vízben néhány óráig áztatott mandula (vagy a mandulatejből visszamaradt pép)
  • 3-4 aszalt paradicsom (ezt olívaolajban áztassuk, tároljuk)
  • ízlés szerint néhány levél friss bazsalikom, aprítva (itt kb 3 evőkanálnyi mennyiség lett)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • , bors, fokhagyma

A paradicsomot az olajjal, a fűszerekkel, a bazsalikommal aprítógépben pépesítem. A mandulát is külön pépesítem kevés vízzel. (Kivéve, ha a már visszamaradt pépet használjuk.)

A mandulát apránként adagolom hozzá, hogy könnyű, krémes, de sűrű pástétomot kapjak. Ha szükséges, még fűszerezem. Fogyasztás előtt, legalább néhány órára hűtőbe teszem. Jól záródó befőttes vagy csatos üvegben, dobozban, a hűtőben tárolom.

  1. Muhammara – avagy diós, sült paprikakrém

A muhammara viccesnek tűnő szó, ami egy rendkívül ízletes, a szír és a török konyhában megtalálható krémet, mártogatóst takar. Nem kifejezetten reggeli kence, bár nálunk bombasiker lett és ha készül, akkor nagyobb mennyiségben készül. Finom a reggeli pirítóson, friss zöldségekkel és szeretjük mártogatósként is egy esti filmezés, beszélgetés, társasozás közben.

A legbonyolultabb lépés benne, a paprika megsütése és héjának eltávolítása, ígérem.

Hozzávalók:

  • 4 db kápiapaprika
  • 15-20 dkg darált dió
  • 1 kk római kömény
  • 2 kk pirospaprika őrlemény
  • 2 kis (vagy 1 nagy) gerezd fokhagyma
  • 1 fél zsemle vagy 1 kisebb szelet kenyér
  • 2-3 evőkanál paradicsompüré
  • 2 kk eritrit
  • 1 kisebb citrom leve
  • 0,5-1 dl olívaolaj
  • , bors
  • csípős ízek kedvelőinek: chilipehely

A paprikákat megmosom, megtörlöm, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180-200 fokon (légkeveréses) kb 20 perc alatt megsütöm. 10-15 percig hagyom pihenni, majd ha kihűlt, kicsumázom és lehúzom a bőrüket.

A sült paprikákat az olívaolajat kivéve, a többi hozzávalóval konyhai robotgépbe teszem és alaposan pépesítem, homogénre keverem. Apránként keverek hozzá kevés olívaolajat, hogy ízlésemnek megfelelően legyen lágy (nem kell sok belőle, épp csak hogy kicsit lazítsa a krémet, de aki szeretné, el is hagyhatja).  Szükség esetén sózom, borsozom, chilivel fűszerezem még.

Ha túl híg, darált dióval sűrítem picit; ha túl sűrű, akkor paradicsompürével, olívaolajjal lazítok rajta.

Friss házi lepénykenyérrel, pitával vagy pirítóssal és sok-sok friss zöldséggel, olívabogyóval kínálom.

Jól záródó dobozban tárolom.

  1. Aszalt paradicsomos tökmagkrém

A tökmag egy hihetetlenül jótékony élelmiszer, amit sokféleképp használhatunk. Itt például a krémünk egyik alapját adja.

Az aszalt paradicsomot kevés vízben áztatom félóráig-óráig, majd konyhai robotgépbe teszem a tökmaggal együtt. Öntök hozzá pici vizet, 1-2 ek olajat és krémesre keverem.

Az elkészült krémet fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával, esetleg friss bazsalikommal, metélőhagymával, oregánóval.

  1. Könnyű, krémes babpástétom

A vegánokat sokan vádolják meg, hogy fehérjehiányban szenvednek. Nos ebbe a tévhit eloszlatásba nem mennék bele, legyen elég annyi, hogy a babfélékkel (egyebek mellett) gazdagon lehet biztosítani a fehérjeszükségletet. Mindemellett egy nagyon ízletes, sűrű krémet készíthetünk. Ráadásul szinte bármelyik babfélét használhatjuk, sőt akár lencsét, vöröslencsét vagy sárgaborsót is.

Hozzávalók:

  • 15 dkg bab (beáztatva, majd megfőzve)
  • 1-2 ek olívaolaj
  • , bors, szerecsendió, bazsalikom, és egyebek ízlés szerint, pl chili, római kömény, stb

Nincs egyéb dolgunk, mint a babot, az olajjal és a fűszerekkel homogén masszává pépesítem egy robotgépben. Pirítóssal, friss házi zsemlével, zöldségekkel tálalom.