Keleti finomság – falafel, ahogy mi szeretjük

Folytatjuk tovább a keleti csemegék, ételek sorát, s megmutatjuk az egyik nagy kedvencünket.

Laktató, fehérjedús, fűszeres, ropogós, még sem terheli a gyomrot. Vagyis egyszerűen isteni! Ez pedig nem más, mint a falafel, még pedig, ahogy mi készítjük.

Az előkészítése több időt vesz igénybe, mint maga az elkészítése. Megéri a beletett munka, mert minden esetben hatalmas siker övezi.

Friss vagy tabouleh salátát, pitát és hummuszt, esetleg tahinit kínálok hozzá. Utóbbiakat pedig szintén könnyedén el lehet otthon készíteni.

Na de lássuk a receptet!

 

Hozzávalók:

Elkészítése:

Az elkészítést megelőzően, egy éjszakára beáztatjuk vízbe a csicseriborsót. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük, de nem főzzük meg!

Tipp: Az áztatás a csicseriborsó főzésénél, felhasználásánál elhagyhatatlan mozzanat, áztatás nélkül nagyon lassan fő meg. Sózott meleg vízben tudunk „gyorsítani” rajta picit. Egy éjszaka alatt akár a duplájára duzzad, ezért figyeljünk rá, hogy bőven öntsünk rá vizet, és a tál is elég nagy legyen.

Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk. Fűszermalommal vagy egy mozsárban összezúzzuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlésünknek megfelelően adunk hozzá himalája sót, borsot, kardamomot (porítva).

Alaposan összekeverjük, késes aprítóban darabosra aprítjuk (több részletben érdemes hozzáadni). Kiborítjuk egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Az egész masszát kézzel gondosan és figyelmesen gyúrjuk át, és további 1-2 órát pihentessük hűtőben.

A kész falafel masszából nedves kézzel kis golyókat formázunk, majd bő, forró olajban kisütjük.