Quinoa felhasználása – Öt egyszerű tipp

Quinoa felhasználása - bemutatunk 5 könnyen elkészíthető szuper receptet, ami igazán izgalmassá teszi ezt az ételt.

A quinoa méltán vált mára az egyik legnépszerűbb köretté az egészségtudatosan táplálkozók körében. Sőt, egyre többen fedezik fel, hogy mennyire sokoldalú, milyen sokféleképp használható, mennyire ízletes. Így az, hogy egészséges és a quinoa mire jó, és rengeteg jótékony tulajdonsággal bír, már csak hab a tortán.

A quinoa áldásos hatásairól már írtunk korábban, így most az mutatjuk meg, hogy hogyan tudjuk elkészíteni, milyen főbb recepteket javaslunk!

1. tipp: Quinoa köret

A lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módja a quinoa fogyasztásának, ha a klasszikus fehér rizst váltjuk le rá. Ahogy azt már írtuk korábban, a quinoa alapvetően gluténmentes, könnyen emészthető, rostban gazdag, komplex szénhidrát forrás, melynek alacsony a glikémiás indexe, így a cukorbetegek is fogyaszthatják (természetesen körültekintően).  Magas fehérjetartalma mellett értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. A quinoa semleges ízű, de édesen és sósan is finom.

Felhasználás előtt, laposan át kell mosni, mert egyfajta kesernyés anyag, a szaponin található a külsején, amivel a bogarakat távol tartja magától.
Miután lemostuk, egy főzőedényben/serpenyőben le is lehet pirítani, mint a tarhonyát, egy kevés zsiradékon, de pirítás nélkül is dupla mennyiségű sós vízben feltesszük főzni, alacsony lángon (egy bögre quinoa, két bögre víz), körülbelül 15-20 percig.

5 perc után kevergessük meg, nézzük meg mennyi vizet vett fel. Ha nagyon felszívta, tegyünk még rá: a quinoa a háromszorosára dagadhat! Körülbelül 15 perc után, amikor elfőtt a víz, lefedve 5-10 percig hagyjuk a saját gőzében. (Ha még némi víz maradt volna rajta, akkor azt nyugodtan hagyjuk az edényben, a magok ugyanis képesek magukba szívni a nedvességet a rizshez hasonlóan.)

2. tipp: Quinoa kása

A quinoa kását úgy képzeljük el állagra (ha még nem kóstoltuk volna), mintha egy igen sűrű tejberizst csinálnánk. 50 gramm quinoát mossunk át, majd ha megszáradt valamennyire, keverjük össze fahéjjal. Picit melegítsük elő a lábasban, öntsük fel 2,5 dl növényi itallal vagy tejjel, egy csipet himalája sót szórjunk bele és lassú tűzön, 10-12 perc alatt főzzük. Ha kész, keverek bele mézet vagy agavé szirupot, illetve ízlés szerint esetleg vaníliát. Állni hagyom, majd kis tálkákba adagolom. Gyümölcsökkel és / vagy magvakkal díszítem, szórom meg.

3. tipp: Quinoa saláta

Korábban mutattunk egy istenien finom saláta receptet. A quinoa remekül passzol friss ízvilágú salátákban. Könnyed, laktató, de nem elnehezítő egytálételként is megállja így a helyét. Gyakorlatilag a már ismert módon elkészítem a quinoát és hagyom kihűlni. Ezután összekeverem vékonyra szeletelt vagy kockázott lila hagymával, felkockázott kígyóuborkával, paradicsommal, sok-sok felaprított petrezselyemmel. Otthoni nagy kedvenc a rámorzsolt feta sajt. Az egészet meglocsolom kevés olívaolajjal és ráfacsarom 1-2 citrom levét akár (a saláta mennyiségétől függően), végül sózom, borsozom. (Ez a tabbouleh saláta, melyet készíthetünk kuszkusszal, sőt akár bulgurral is.)

4. tipp: Quinoa fasírt

Ha szoktunk zöldségalapú fasírtokat készíteni, akkor érdemes ezzel dúsítani. A rizst itt is remekül kiváltja. Például 3-4 cukkinit reszeljünk le, besózom, hagyom lecsepegni. Megfőzök 2 bögre quinoát.

A cukkinit és a quinoát összekeverem, sózom, borsozom, teszek hozzá 2 bögre tönköly lisztet (125 g), 1/3 bögre sörélesztő pelyhet, 1 nagy teáskanál sütőport, 2 gerezd összezúzott fokhagymát, 2 szál felaprított újhagymát, ¼ bögre (56 g) margarint olvasztva. Alaposan összegyúrom.

Egy serpenyőben olajat hevítek. A cukkinis masszából kislepényeket formálok és a forró olajban kisütöm őket. 1-1 oldalt kb 3-3 percig sütöm, amíg szép aranybarna színt kap. Salátával, mártogatóssal, vagy főzelékkel tálalom.

5. tipp: Quinoa puding

És a végére jöjjön egy igazi édes „bűnbeesés” a mi változatunkban. 100 g quinoára lesz szükségünk, 4 dl tejre és 1 dl tejszínre, 3-4 evőkanál mogyoróvajra (krémesre, de jó a ropogós, azaz „crunchy” is), fél vanília rúd kikapar magjára vagy 10 g vaníliás cukorra, sós mogyoróra (1 maréknyi elég). Díszítéshez pedig sós földimogyorót és törökmogyorót használtunk.

A quinoát egy lábasban kissé előpirítom, majd felöntöm a tejjel és a tejszínnel, alaposan elkeverem, belerakom a mogyoróvajat, a vaníliát és 1 marék apróra vágott földimogyorót. Kevergetve addig főzöm a quinoát, amíg megpuhul, és szépen magába szívja a mogyoróvajas folyadékot. Üvegekbe vagy poharakba töltöm a keveréket, a tetejét pedig apróra vágott sós mogyoróval, törökmogyoróval és hagyom kihűlni. Tálalásig hűtőben tárolom.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!