Mire jó a datolya? Hogyan használjuk?

Imádjuk, fogyasztjuk... de végülis mire jó a datolya? Ismerd meg!

Előző cikkünkben már nekiláttunk kivesézni, miért is értékes táplálék a datolya, milyen hatása van a szervezetre. Azonban, akinek nincs kedve átolvasni, annak röviden átvesszük a legismertebb jellemzőit. Illetve bemutatjuk a datolya két termékét, a datolya szirupot és a datolya pasztát.

Mire jó a datolya?

Ahogy azt korábban írtuk, ez a különleges, édes gyümölcs igen értékes csemege, melyet szokás a sivatag kenyerének is nevezni. Miért? Cukortartalma elég magas, azonban zsírtartalma alacsony, koleszterin- és nátriummentes. Kiemelkedő energiaforrás, mely bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban, és rostban.

Fantasztikus A-, B-, C-, D- és P-vitamin forrás, ezenkívül gazdag rézben, foszforban, vasban, káliumban, kalciumban, kénben, cinkben, magnéziumban, mangánban. Magas rosttartalmának hála serkenti, támogatja az emésztést.

Vértisztító, javít a vérszegénységen, jótékonyan hat a koleszterinszintre, erősíti az idegrendszer működését, pajzsmirigy alulműködés esetén is jó hatása lehet. Fogyasztásával akár a szülésre is kedvezően tudunk hatni, nem utolsó sorban pedig általánosan elmondható, hogy a bőrünkkel is csodát tesz, a bőr rugalmasabbá válik, csökkennek a ráncok, sőt, akár a sebek, vágások gyógyulását is fokozza a datolyából nyert olaj.

A datolyát azonban nem csak nyersen vagy aszalva fogyaszthatjuk, hanem készítenek (és készíthetünk mi is, de erről később írunk) különféle termékeket belőle. A datolya szirup és a datolya paszta egyre ismertebb készterméke a gyümölcsnek, áldásos hatásának köszönhetően pedig nem csak ismertsége, de népszerűsége is növekszik.

Mi az és mire jó a datolya szirup?

A datolya szirup nagyszerű, sűrű, barna nagyon édes, természetes édesítőszer, mely emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatása bizonyított. Igen gazdag ásványi anyagokban, mint például a vas, kálcium, magnézium. A Közel-Keleten kedvelt alapanyag a konyhában, nem csak desszerteknél, de főételeknél is.

Általa könnyen kiváltható a méz és a cukor használata, feldobhatjuk vele desszertjeinket, fagylaltjainkat, akár húsos vagy sós ételeinket is. Egyes kutatások rámutattak, hogy a datolya szirup természetes módon veszi fel a küzdelmet többféle bakteriális fertőzéssel, mint például a Staphylococcus aureus vagy az Escherichia coli (röviden E.coli). Ez utóbbi vastagbél gyulladást okozhat.

A datolya szirup fenolos vegyületeket tartalmaz, melyek köztudottan antioxidánsok és antibakteriális hatásuk van. Illetve akárcsak a datolya, gazdag aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelekben.

Mire jó a datolya paszta?

A másik egyre elterjedtebb késztermék, a datolya paszta. Tulajdonképpen préselt gyümölcs, melyet így könnyebben használhatunk a konyhában.

Fontos tudni, hogy nem száraz, hanem annál selymesebb textúrájú, mint általában a préselt gyümölcsök. Hasonlóan tudjuk használni, mint a mag nélküli datolyát. Daraboljuk, áztatjuk, leszűrjük és főzéshez, sütéshez, desszertek készítéséhez felhasználjuk.

Használhatjuk például nyers vegán desszertekhez, energiagolyóhoz, „kókuszgolyóhoz”.

Ritka, különleges, ízletes csemegéket, ételeket állíthatunk elő vele, miközben minden pozitívummal rendelkezik, amivel a datolya is.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!