A fenyőmag felhasználása – az illatos, ropogós kedvenc

A fenyőmagról talán még ma is keveseknek jut eszébe, hogy élelmiszer. Sőt, igen ízletes étel, számtalan recept kitűnő alapanyaga, hozzávalója. Pedig már régóta elterjedt étel, amellyel rengeteg finom falatot tudunk elkészíteni.

A fenyőmag nem túl meglepő módon, a fenyők ehető magja. Na de melyik fenyőmag melyik fenyőből kerül az asztalunkra? Mind ehető?

Nos, nem. Rengeteg lenne ehető, azonban csak azokat a fajtákat takarítják be, amelyeknek magja kellően nagy hozzá. A betakarítás ma már gépesítve történik, ugyanakkor emberi erőre, kétkezi munkára is szükség van továbbra is.

Sokféle fenyő magját találhatjuk meg a boltok, online boltok „polcain”, több országból származó fenyőmagból válogathatunk. Amerika, Mexikó, stb. Itthon leggyakrabban európai (mediterrán területek) és ázsiai típusokat kaphatunk.

A kínai fenyő egyeseknek enyhe keserű ízt hagyhat maga után. (Természetes jelenség, nem avas, nem romlott, a fajta sajátossága) – Ez a fajta a Pinus Armand – . A tévhittel ellentétben azonban ez nem mindenkinél észlelhető, nem feltétlen igaz. Ázsiából pedig többféle kerülhet hazánkba, így érdemes utánajárni, épp melyiket vásároljuk.

Hogyan használd a fenyőmagot?

A fenyőmagot többféle módon is fogyaszthatjuk, használhatjuk. Természetesen ehetjük nyersen, de pirítva és őrölve is. Feldobhatjuk vele salátáinkat, tésztaételeinket, de talán a legtöbben mégis az olasz pesto alapanyagaként ismerik leginkább. Nálunk gyakori „vendég”, hisz az olasz ételeket is nagyon kedveljük. Enyhén megpirítva karakteresebb íze lesz, kiemeli az étel „lelkét”, emeli annak élvezeti értékét.

De sokszor készítünk bazsalikom, fokhagyma, pici olívaolaj, himalájai só és természetesen fenyőmag felhasználásával (gourmet fanoknak inaktív élesztőpehely hozzáadását is javasoljuk) krémes, illatos, csodás pesztot. (Ezt pedig már egyéni döntés, ki mihez használja majd).

  A fenyőmag helyettesítése

  Nos az íze sajnos sosem lesz ugyanaz. Igazából minden alapanyagnak, s azon belül olajos magnak is megvan a maga sajátos, jellegzetes aromája, íze, karaktere.

  De ha valaki még sem rajong a fenyőmagért, vagy nincs épp kéznél, használhat durvára tört, natúr, blansírozott mandulát, diót, esetleg törökmogyorót. Egyes recepteknél találhatunk még javaslatot a helyettesítésére, úgy mint például a szezám, pesto esetében még zsemlemorzsát vagy tökmagot is javallanak.

  Azonban ha mégis az autentikus íz elérése a cél, akkor maradjunk az apró kis magnál.

  Tedd a kosaradba az ajándékodat,

  nehogy itt felejtsd!

  Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

  Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!