A tönköly liszt nyomában – mire jó?

Ahogy picit elkezdjük átgondolni mindennapi étkezéseinket és próbálunk alternatívákat keresni a klasszikus, sima fehér búzalisztre, rájövünk, hogy egy apró kis változtatás is óriási jelentőséggel bírhat. A tönkölybúza máris ad egy pluszt, ráadásul ugyanolyan könnyedén használható. Járjunk utána mire is jó?! A tönkölybúza eredete A tönkölybúzát egyes kutatások szerint már i.e. 6.évezred környékén Délnyugat-Ázsiában is termesztették […]

A csicseriborsó felhasználása egészségesen

8+1 recept ötlettel mutatjuk be a csicseriborsó felhasználását egészségesen.

Írtunk már a csicseriborsó egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól és hogy miért szerencsés választás, ha rendszeresen fogyasztjuk! Ugyanakkor alapvetőnek tartjuk, hogy recepteket is mutassunk, hogy a gyakorlatban, hogyan is fest a felhasználása, mit tudunk készíteni belőle! 1. Csicseriborsó krém A csicseriborsó krém, vagy legismertebb nevén hummusz, egy könnyed, lágy elemózsia, amelyet fogyaszthatunk pirítóssal, pita kenyérrel, falafellel […]

Fehérjében gazdag, zabpelyhes, quinoás „müzliszelet”, több változatban

Ismerős az érzés, amikor megkívánunk egy finom, de gyors majszolnivalót, valami édeset, de egészségeset..? Ugyanakkor persze a család minden tagja valahogy más ízben képzeli el, amit felajánlunk, hogy elkészítünk. Nos, most pont olyan recepttel készültünk, ami egy alap masszából áll, és ízlések és kívánságok szerint tudunk módosítani. Nem ördöngösség, egyedül a quinoát kell helyesen megfőzni, […]

Kétféle puding – laktató, finom, egészséges

Van, amikor semmi másra nem vágyunk csak valami mérsékelten (vagy valakinek erősen) édes pohárkrémre, pudingra. Nincs is ezzel semmi baj. A felesleges kalóriatöbletet és az extrém magas cukorbevitelt pedig könnyedén elkerülhetjük. Ehhez hoztam két csodálatos kedvenc alapanyagot, melyekkel kis időráfordítással szemetgyönyörködtető és finom desszerteket tudunk készíteni magunknak!   Chia puding: A chia magról már beszéltünk […]

Nasizni bűntudat nélkül?

Könnyű és gyors energiagolyó receptek, amiket akár a gyermekeinkkel is el tudunk készíteni! A cukros ételek felpörgetnek és energiát adnak, de nem mindegy, hogy a szervezetnek jótékony energialöketet adunk, vagy olyat, ami esetleg hamar visszaüt vagy túlpörget. Aki egy kicsit egészségtudatosabban táplálkozik, azoknak ajánljuk a nagyon finom, sokféleképpen variálható, természetes gyümölcscukrot, sok ásványi anyagot és […]

Házi granola, avagy kulcs egy tökéletes reggelihez

Szerintünk egy adag ínycsiklandozó, ropogós, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag granola minden háztartásban szükséges. A gyors, egészséges és finom reggeli kulcsa. Pillanatok alatt elkészül és már fogyaszthatjuk is. Adhatjuk tejhez/növényi tejhez, joghurthoz, kásához; de bárhogy is döntünk, biztonsan laktató harapnivalót kapunk. Mutatunk egy általunk kedvelt alap granola receptet, melyet kedvünk szerint alakíthatunk. Ki lehet cserélni […]

Itt az új termésű kék mák – Friss, hazai, egészséges!

Itt az új termésű kék mák – Friss, hazai, egészséges! A 2025-ös év idei termésű hazai kék mákja megérkezett – és idén különösen ígéretes a minősége! Frissessége, telt íze és csodás illata minden konyhában megállja a helyét – legyen szó karácsonyi bejgliről, klasszikus mákos tésztáról vagy modern, egészségtudatos ételekről. Miért érdemes most beszerezni? ✅ Frissesség: […]

Vegán pástétomok – avagy mi kerüljön a kenyérre

Az egészséges életmódról talán eltérhetnek a véleményeink. Van, aki egy kiegyensúlyozott, de vegyes táplálkozást tart fontosnak. Van, aki állítja, este hat után már nem szabad enni. Van, aki a szénhidrátot kerüli, van, aki a zsíros és cukros ételektől szabadul, mások pedig az állati eredetű ételeket hagyják el. (És még hosszan sorolhatók az egyes étrendek.) Amiben […]

Zöldségfasírt – könnyű, egészséges vacsora gyorsan

Megosztottunk már korábban egy vöröslencse fasírtot, ami ha épp húsmentes napokat akarunk tartani, tökéletes választás. Ezen a gondolaton haladtunk tovább, és eszünkbe jutott egy másik zöldségfasírt, amit szeretünk elkészíteni. Mégpedig a cukkini és répa kombinációját. Magyar és külföldi gasztro oldalak is szeretik ezt párost. Különféle variációkat találhatunk, talán már meg is van az aktuális kedvenc. […]

Sáfrány fűszer használata – a vöröslő, illatos fűszercsoda

Sáfrány. Gyönyörűen csengő szó, mely szinte mindegyikőnknek ismerősen hangzik már. De vajon tényleg ismerjük, tudjuk mi is ez a fantasztikus fűszer? Mit tudunk a sáfrány felhasználásáról, eredetéről, ízéről? Sáfrány gyorstalpaló A sáfrányt nem véletlenül tartják a világ legdrágább, legnemesebb fűszerének. Már az ókorban is ismerték, használták és a történelem során, egyes korokban a sáfrány az […]