Mák töltelék készítése – egyszerű recept a tökéletes eredményért

Mák töltelék: egyszerű recept a tökéletes eredményért. Olvasd el a tippeket!

A mézeskalács és az aprósütemények talán már készen vannak (pl a legutóbbi receptünk szerinti muffin vagy néhány finom zserbógolyó), de pont a bejgli vagy épp valamilyen finom, mákos sütemény hiányzik? Van egy bevált recept a tésztához, de a mák töltelék valahogy nem az igazi?

Megmutattuk, hogy akár egy egyszerű palacsintát is fel tudunk dobni darált mákkal, ám most megmutatjuk, hogy nekünk mi a kedvencünk, ha bejgliről, esetleg rétesről van szó, azaz hogyan zajlik a Heavenuts sütőrészlegén a mák töltelék készítése.

Mák töltelék bejglibe

A bejgli készítésénél fontos, hogy kb 2 órát pihentessük a tésztát, mielőtt nyújtani kezdenénk. A tölteléket pedig sosem forrón kenjük a tésztára, azt is hagyjuk langyosra hűlni. Mindig annyi tejjel dolgozunk, hogy jól kenhető massza legyen, amivel könnyű dolgozni.

Mák töltelék rétesbe

A rétes sem egy bonyolult lélek, az elkészítése már igényel ugyan kis rutint, de nagyanyáink féltve őrzött receptjeit és tanácsait érdemes megtanulni, mert bizony jó szolgálatot tesznek. A rétesnél a tésztát olvasztott vajjal kenjük meg, s erre megy a mák (vagy az adott, választott töltelék). A mák töltelék itt is valamilyen folyadékban (tej vagy víz) felfőzött darált mákot takar, amit porcukorral (xilittel, eritrittel, stb) édesítünk, reszelt citromhéjjal emeljük ki az ízeket. A mi házi hagyományainkban ehhez jött a házi meggybefőttből csent meggy is, sőt ennek pici leve is. Illetve amit megtanítottak, hogy pici zsemlemorzsával főztük össze, hogy kevésbé legyen folyós, a szeletelésnél ne essen szét a kész mű.

Mák töltelék recept

A palacsinta készítéséhez leírtunk egy receptet, a bejglibe való töltelék se sokkal másabb.

Hozzávalók:

Elkészítése:

A tejet felforralom. A porcukrot (xilitből) elvegyítem a mákkal, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat vagy kandírozott citromhéjat és a vaníliát. Annyi forró tejjel forrázom le és keverem el, amitől szépen összeáll, kezelhető, kenhető masszát kapok, ügyelve hogy ne legyen folyós. Ez függ attól, hogy mennyi mákkal dolgozunk végül, mennyi „plusz anyag” (citrom, esetleg fahéj, meggy) kerül bele. Ha túl folyósnak ítéljük, pici zsemlemorzsával tudunk segíteni rajta.