Mézeskalács zabpehely liszttel, cukormentes „cukormázzal”

Minden készen áll a Karácsonyra? Vásárlás letudva, fa beszerezve, díszek a szekrény mélyéről, tárolóból előhalászva? Receptek és az alapanyagok készen állnak, hogy komplett menüsorként kényeztessék a családot? 🙂

De hiányzik még valami édes? Egy kis sütemény? Nem készült mézeskalács vagy csak szeretnénk valami egészségesebb megoldást is a cukorsokk mellett, amivel két karácsonyi evés vagy film között nyugtatjuk a szervezetünket?  Esetleg csak szeretnénk kíméletesebben étkezni, és olyan mézeskalácsot szeretnénk, ami tökéletesen passzol egy egészségtudatos karácsonyi menühöz is?

A következő receptben bemutatunk egy hihetetlen könnyedén elkészíthető, azonnal puha, omlós, fogyasztható mézeskalácsot és hozzá a fehér cukor kihagyásával készült díszítő cukormázat!

Hozzávalók:

  • 500 g zabpehely liszt (400-100 gramm arányban zabpehely és mandulaliszt keveréke is lehet)
  • 4 teáskanál (csapott) sütőpor
  • 80 g őrölt eritrit vagy xilit
  • 4 csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 120 g méz (agavé sziruppal keverhető, de méz nélkül nincs mézes) – legyen olvasztva, folyós, de már ne túl meleg
  • 160 g lágy vaj
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor – csak a színe miatt, elhagyható
  • 1 csipet himalája só

Elkészítése:

  1. A lisztet keverjük el a sütőporral.
  2. Alaposan keverjük el benne a mézeskalács fűszerkeveréket, az őrölt eritritet (vagy xilitet), és ha szeretnénk, a kevés kakaóport.
  3. Morzsoljuk hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat.
  4. Adjuk hozzá a mézet, a tojásokat és alaposan összegyúrom az egészet.

Könnyen használható, nyújtható, szaggatható tészta lesz, mely nem ragad. Ha mégis ezt éreznénk, picit több zabpehely lisztet még gyúrjunk bele. De hűtőben nem kell pihentetni.

Lisztezett nyújtódeszkán kb. 4-5 mm vastagra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk. A formák nagyságától függően 35-50 db lehet belőle.

Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, és 180 fokos, előmelegített sütőben kb 10 perc alatt süssük meg (alsó-felső sütési mód)!

 

Cukormáz eritrittel

Hozzávalók:

  • 1 hideg tojásfehérje
  • 100 g porított eritrit (kristályosan, akárcsak a cukor, nem jó!)

Elkészítés:

  1. A hűtőben kivett tojást mossuk meg, töröljük szárazra, majd a szétválasztás után, a fehérjét magasabb tálba öntsük.
  2. Konyhai habverővel vagy robotgéppel, alacsony fokozaton verjük habosra, és apránként szórjuk hozzá a porított eritritet. Közben a habverést folytassuk.
  3. Itt kapcsolhatjuk magasabb fokozatra, óvatosan és verjük addig a habot, amig az eritrit nem olvad fel teljesen és nem kapunk kemény tojáshabot.
  4. Töltsük a kész habot habzsákba és díszítsük a mézeskalácsainkat!