Meggyes-mákos pite

TOJÁS-, TEJ-, CUKORMENTES, VEGÁN CSODA

 

Könnyű, tápláló édességre vágyunk nyáron, ami hamar elkészül, mégis alakbarát, tej-, cukor-, tojásmentes és mindezek mellett még a család apraja-nagyját is el tudjuk kápráztatni vele? Még szép! Klasszikus csemege újragondolva.

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizsliszt (lehet barna is)
  • 8 dkg köles liszt
  • 1 dkg útifűmaghéj darálva, vagy őrlemény
  • 2 dkg útifűmaghéj
  • 8 dkg tápióka liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek eritrit vagy más édesítő
  • 3,2 dl víz
  • 1 ek citromlé

Töltelék:

  • 20-25 dkg darált mák
  • ízlés szerinti édesítő
  • rizstejszín
  • 15 dkg meggy
  • + (kókusz)olaj a kenéshez

Elkészítés:

Először a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban. Ezután adjuk hozzá a vizet és a citromlevet, dolgozzuk el alaposan.
A tésztát pihentethetjük picit (nem szükséges hűtőben, csak hűvös helyen), majd vegyük két részre és nyújtsuk ki az egyiket. Tegyük sütőpapíros tepsibe. A mákot, a meggyet, az édesítőt keverjük ki annyi rizstejszínnel, hogy sűrű és krémes állagú legyen. Kanalazzuk a tésztára, oszlassuk el egyenletesen. Nyújtsuk ki a másik tésztát is, fedjük be a mákos réteget. Enyhén kenjük meg kókusz- vagy más olajjal, picit szúrkáljuk meg. 180 °C-on, kb 30-40 perc alatt megsül.