A tönköly liszt nyomában – mire jó?

Ahogy picit elkezdjük átgondolni mindennapi étkezéseinket és próbálunk alternatívákat keresni a klasszikus, sima fehér búzalisztre, rájövünk, hogy egy apró kis változtatás is óriási jelentőséggel bírhat. A tönkölybúza máris ad egy pluszt, ráadásul ugyanolyan könnyedén használható.

Járjunk utána mire is jó?!

A tönkölybúza eredete

A tönkölybúzát egyes kutatások szerint már i.e. 6.évezred környékén Délnyugat-Ázsiában is termesztették és egészen a 19. századig a legnépszerűbb gabonaféle volt. A 20. században más búzafajok váltak kedveltebbé, de a tönkölybúzát a mai napig előszeretettel fogyasztják a tudatosan étkezők.

A tönkölyliszt hatása

Sokkal jobb táplálkozási értékkel rendelkezik, mint a közönséges búzaliszt. A B12-vitamint leszámítva megtalálható benne a teljes B-vitamin-csoport, ezen kívül E-vitamin tartalma is jelentős. Rezet, vasat, magánt, cinket, kálium, kalciumot, magnéziumot, foszfort és szelént is tartalmaz; esszenciális zsírtartalma pedig kedvezően hat az idegrendszerre.

Könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet, a benne lévő anyagok viszonylag gyorsan felszívódnak az emberi szervezetben. Hosszú távú, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint s az érfalakon lerakódott zsírréteg. Alacsony kalóriatartalmával jól alkalmazható fogyókúrás étrendekbe, kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet.

A tönkölylisztnek nagyon magas a tápanyagtartalma, gazdag fehérje-, vitamin és ásványi anyag-forrás.

A benne található ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően, többek között:

  • segít a vércukorszint szabályozásában,
  • segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget,
  • jótékonyan hat a bőrünkre, hajunkra, csontjainkra, a vörösvértest képződésére

 

A tönkölyliszt felhasználása

Önmagában vagy más liszttel kombinálva is felhasználható kenyerek, palacsinták, piskóták, kevert tészták, kelt tészták sütéséhez. A teljes kiőrlésű tönkölylisztben pedig benne hagyják a korpát, és a csírát is, emiatt még inkább egészségesebb.

 

A tönkölyliszt gluténmentes?

Nem. Figyeljünk rá, hogy a tönköly nem gluténmentes, lisztérzékenyek diétájában nem alkalmazható!