Miért fogyasszunk aszalt fügét?

Az őszi – téli hónapokban az aszalványoké a fő szerep, és nem véletlenül, temérdek áldásos hatásuk van, energiával és tápanyaggal látnak el bennünk akkor is, ha kedvenc friss, lédús gyümölcseinket épp nem tudjuk beszerezni. Az aszalványok közül sokan a datolyát, az aszalt szilvát és az aszalt barackot favorizálják, de szerencsére talán ugyanakkora népszerűségnek örvend az aszalt füge is.

Ismerjük meg közelebbről ezt a különleges csemegét, mely számtalan sütemény, desszert alapanyaga lehet, de önmagában is értékes segítője egészségünknek!

 

Miért jó az aszalt füge?

A füge gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, ezért élettani hatása is igen komplex. Található benne A-, B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B6-, B9- (folsav), C-, E- és K-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor illetve vas.

Az aszalt füge hatása nagyon sokrétű, támogatja az ideg- és az immunrendszer megfelelő működését, a sejtek megfelelő működését, jó hatással van a szív és a máj működésére. Segíti a bélműködést, emésztést és a szervezet méregtelenítését. Kiváló antioxidáns, rendszeres fogyasztásával felvehetjük a harcot a szabadgyökök ellen, és ezáltal az általuk okozott betegséggel (rák, reuma, tüdő- és a szívbetegségek), illetve korai öregedéssel szemben is. Megtalálható benne egy gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló enzim, a ficin, emellett magas a növényi szterin tartalma, mely koleszterincsökkentő hatással bír.
Magas pektintartalma miatt enyhe hashajtó hatása van, mégis rendkívül kíméletes, nem terheli a szervezetet.

Az aszalt füge jótékony hatásai 

Az aszalt füge jótékony hatásaihoz sorolandó, a már fent is említettek. Támogatja a szív- és érrendszert, az immunrendszert, a beleket és az emésztést, illetve az egészséges koleszterinszintet.

Az aszalt füge vitamintartalma 

Vitamintartalma meglepően magas és gazdag:

Az A-vitamin a látásunkért felelős, továbbá biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését.

A B-vitamin család nagyon összetett hatású: felelősek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, és az alkoholok lebontásáért és átalakításáért, a szívizom és idegsejtek megfelelő működéséért, a vesék, a máj és a csontvelő normális fejlődéséért és müködéséért. Szerepük van a vérképzésben, a légzés folyamatában, a növekedésben és a szaporodásban. Felelősek az egészséges hajért, bőrért, körmökért és a pajzsmirigy szabályozásában is elengedhetetlen. A B9-vitamint, azaz a folsavat pedig talán a várandós anyukák ismerik nagyon jól, hisz „a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan.

A C-vitamin a legerősebb antioxidánsok egyike, immunitásunk, vitalitásunk alapját adja. Az E-vitamin jótékonyan hat a bőrre, a szívre, az agyra, az immunrendszerre, a K-vitamin pedig a szív, a csontok, az erek „vitaminja”, amit már csecsemőkortól „kötelezően” szedni „kell”.

Az aszalt füge cukorbetegeknek

Az aszalás során a nedvességét elveszti a füge, a cukor mennyisége nő benne és a kalóriatartalma is. Cukorbetegek számára, ha nem is épp ellenjavalt, de mindenképp orvosi konzultációt igényel (a betegség típusától és mélységétől függően eltérő lehet a „tiltólista”). Alapvetően a magas glikémiás indexű élelmiszereket kerülniük kell, azaz amik hirtelen emelik meg a vércukorszintet. Így ezen aszalványra is vonatkozik ez.

Magát az aszalt gyümölcsöket sem szabad habzsolni, módjával, esetleg olajos magvak, és más ételek mellé fogyasszuk!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!