Miért fogyasszunk kölespelyhet?

A gabonafélék között a köles a világ egyik legrégebbi. Előnyeit nem csak tápanyagtartalmában mérhetjük fel, hanem számos más pozitív hatással is bír. A belőle készült pehely sokféle ételünket színesítheti.

Hogyan készül a kölespehely?

A különféle gabonapelyhek létezésével alapvetően tisztában vannak a fogyasztók, de a pelyhesítés eljárásával már kevesebben. A pelyhesítés során a száraz szemeket gőzzel kezelik, majd hengerpárok között szétnyomják, lapítják, pehely formájúvá alakítják; végezetül szárítják. (Ez a sorrend esetlegesen változhat, pl a kukoricát előbb szárítják, s azután hengerelik.) Az így kapott pelyhek könnyebben emészthetők. Csecsemők első ételei között is alkalmazzák, illetve modern, tudatos táplálkozásban és az egyes diétákban kedveltek.

Leggyakrabban zabot, kukoricát, búzát, tönkölyt, rizst, kölest vagy akár hajdinát pelyhesítenek.

A kölespehely a hatása

Nem csupán tápanyagokban gazdag élelmiszer, de alapvetően gluténmentes, lúgosító hatású is, mely a fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma.

Magát a kölest is élettani hatásai és íze ellenére évek óta elfelejtik, de az utóbbi évtizedekben új erőre kapott népszerűsége.

A kölespehely javítja az anyagcserét és csökkenti a „rossz” koleszterinszintet. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, foszfort, káliumot, kalciumot, szilíciumot, rezet, nátriumot, valamint C-, P-, E- és komplex B-vitamint tartalmaz. Vas és magnéziumtartalma miatt remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.

Emellett prebiotikumként működik, javítja a hangulatot (segíti a szerotonin termelődését), jó minőségű fehérjeforrás (csupán 50 gramm fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát).

A kölespehely gluténmentes?

Elég gyakori kérdés. Alapvetően, eredendően gluténmentes. De nem győzzük hangsúlyozni, hogy a cölikáliában szenvedők fokozottan ügyeljenek arra, hogy kifejezetten gluténmentes jelzéssel ellátott terméket válasszanak, ha betegségük állapota ezt indokolja. A cölikáliát komolyan kell venni, így tekintettel a keresztszennyeződések lehetőségére (pl gluténtartalmú élelmiszereket is csomagolnak ugyanazon a gyártási soron), az említett pecséttel ellátott élelmiszereket keressék!

A kölespehely tápértéke

Az alacsony glikémiás indexú kölespehely liszt 100 grammja 393 kcal-t tartalmaz, 3,2 g zsírt, 80,5 g szénhidrátot (ebből 0 g cukrot), 8,7 g fehérjét és 3,8 g rostot.

A kölespehely használata

A kölespehelynek kellemes, enyhén édeskés íze van. Ajánlott müzlibe, joghurtba vagy akár ételek sűrítésére.