Hogyan fogyasszuk a chia magot? – 3+1 recept ötlet

Azt bizonyára már a legtöbben tudják, hogy az egykor újdonságnak számító chia mag (vagy más néven azték zsálya mag) mára rendkívül népszerű lett, nagyon sokan fogyasztják rendszeresen. Talán már azt is tudják, ennek mi az oka, miért egészséges a növény. De gyakorlati tanácsokkal picit ritkábban találkozunk. Pedig érdemes pár ötletet megjegyezni, elmenteni, mert gyorsan és könnyedén tudunk finomakat alkotni.

Chia mag puding recept

A chia mag valódi vitamin- és energiabomba, a benne található tápértékek hozzájárulnak a memória és a koncentráció javulásához, az immunrendszer erősítéséhez, a „rossz” koleszterinszint csökkenéséhez, a szabadgyökök kiküszöböléséhez, az emésztőrendszer működésének javulásához, stb. Különleges íze nincs, illatra picit változhat, adott terméstől függően. Általában alapvetően semleges, nagyon enyhe diós, füves utólagos aromával. Könnyen felszívja a vizet, sűrítő tulajdonsággal rendelkezik.

Az apró kis magokat általában valamilyen nedvességgel érdemes „társítani”, amit magába szív, kocsonyásabb, puha állagot kap és így ízletesebb fogyasztása. A leginkább ismert felhasználása a chia mag tejjel, vagy inkább növényi italokkal (kókusztej, mandula ital, stb). A kókusztejjel készült a személyes kedvencem, mert isteni kókuszos aromát kap instant és emellett tápláló, de édes finomság, bűntudatmentes gasztronómiai élvezet.

Ehhez aztán tényleg semmilyen konyhai tapasztalat nem kell! 1,5-2 dl kókusztejbe teszek 2-3 evőkanál chia magot, és alaposan elkeverem (személy szerint nem igénylek semmilyen édesítést, de aki fokozni kívánja, kevés eritrittel, agave sziruppal, végső soron mézzel édesíthet rajta). Egy éjszakára ázni hagyom, a hűtőben pihentetem. Reggelre megszívja magát és kész is a puding. Ha nagyon ízlésesen szeretném tálalni, mert nem csak én fogyasztok belőle, akkor keverhetek bele még az elején kakaót is, majd tálaláshoz egy másik kis pohárkát néhány szeletelt banánnal bélelek ki és ebbe kanalazom át a pudingot, hogy a banánszeletek szépen látszódjanak az üveg falán.

A tetejét friss idénygyümölcsökkel és kakaóbab törettel megszórom, esetleg egy kis kókuszreszelékkel meghintem és így tálalom.

Chia mag joghurtba

A chia mag fogyasztása joghurtba keverve is igen népszerű, hiszen itt is éri elegendő nedvesség. De azért ha lehet, legalább egy órát hagyjuk a hűtőben a keveréket. Egy kis pohár joghurtot 1 evőkanál chiával elég összekeverni, majd a fentebbi módon gazdagíthatjuk. Granolával, müzlivel, friss gyümölcsökkel, kakaóbab törettel, stb.

Chia mag zabkása

A zabkása méltán a gyors és egészséges reggelik koronázatlan királya. Tele van hasznos, fontos tápanyagokkal, hosszan eltelít, de nem pörgeti túl a vércukor szintet (persze ha nem cukros változatot készítünk, veszünk.) A nagyon aprószemű (vagy más néven instant) zabpelyhet összekeverhetjük kb 1 evőkanál chia maggal és erre öntsük rá a meleg / forró vizet és hagyjuk ázni, állni. A klasszikus keverékeket is feldobhatjuk fele. Így nem csak a gabonában található tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket reggel, hanem a chia minden előnyét is élvezhetjük, főleg, ha még aszalt,  lifolozált vagy friss gyümölcsökkel is összekeverjük! (A nagyobb szemű zabpelyhet is ugyanolyan jól lehet használni, csak ebben az esetben “főzni” kell a folyadékkal, azaz együtt melegíteni a tűzhelyen, amíg picit besűrűsödik, megszívja magát a tejjel vagy vízzel.)

Chia mag kenyérbe

A chia mag bizony pékárukba is tehető. Belekeverhetjük palacsintába, zsemlékbe, de a kenyérbe is. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a tészta dagasztása, gyúrása (gépi készítésnél a készülékbe kerülés) előtt a chia mag ázzon picit! A tejbe, joghurtba szórjunk bele 2-3 evőkanál chia magot és azután adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, miután a chia megpuhult. Ezt követően a recept a hagyományos formában folytatható.

 

A chia maggal kapcsolatban azonban érdemes pár dologra figyelnünk! Az ajánlott napi adag 15 gramm, amit nem ajánlott túllépni. Igen, lehet néha 2-3 evőkanálnyiból pudingot készíteni (ami több mint a hivatalos ajánlás), de ne legyen rendszeres! Egyébiránt ez a 2-3 evőkanálnyi mennyiség általában nem egy főre esik, hiszen egy puding elegendő két napra is akár, a kenyér esetében pedig pláne szétoszlik.

Ritkán, de előfordulhat, hogy puffadást okoz, illetve egyes allergiákat felerősíthet. Ezt nevezzük keresztallergiának. (Ilyen allergiák pl.: a szezám, mustármag, zab, stb.) Ezért ha először fogyasztjuk, csak kis mennyiséget kóstoljuk elsőre és figyeljük meg a testünk reakcióit. Ha nem irritálja a gyomrot, beleket, nem vált ki allergiás reakciót, gond nélkül fogyasztható.

Új, olcsó szállítási lehetőség!

Rendelésed legalább két termék, maximum 4,5 kg?

Válaszd új szolgáltatásunkat és csupán 350 Ft-ért veheted át csomagodat!

  • A LEGFINOMABB
  • JEGES TEA
  • RECEPTEK