Elérkezett az október és lassan az időjárás is zordabb arcát mutatja felénk. A szezonális gyümölcsök mellett egyre többször nyúlunk az aszalványokhoz. Hisz mind sütéshez, főzéshez, mind pedig nassolnivalóként remekül megállják helyüket. A szilva, fajtájától függően körülbelül szeptember végéig terem, így ha az ősz közepén vagy télen szeretnénk csemegézni, befőttet vagy aszalt szilvát kell a kamrában […]
Szinte mindenki imádja az édes, különféle töltelékekkel, mázzal variálható, de persze önmagában is mennyei fánkokat! Nekünk a család rajong érte. No de nem lehet mindig a hagyományos vonalat követni, mert bizony hamar nagyobb ruhaméretre kéne váltani. És az egészségügyi vonzatáról még nem is beszéltünk. Pár éve angol barátunk mutatott egy szuper receptet, ami egészséges és […]
Sáfrány. Gyönyörűen csengő szó, mely szinte mindegyikőnknek ismerősen hangzik már. De vajon tényleg ismerjük, tudjuk mi is ez a fantasztikus fűszer? Mit tudunk a sáfrány felhasználásáról, eredetéről, ízéről? Mit kell tudni a sáfrányról? A sáfrányt nem véletlenül tartják a világ legdrágább, legnemesebb fűszerének. Már az ókorban is ismerték, használták és a történelem során, egyes korokban […]
Bár talán kicsit szomorúan, de kénytelenek vagyunk beismerni, hogy bizony nyakunkon az ősz. Beköszöntek a szelesebb, hűvösebb napok, a hőmérséklet pedig kicsit máris alacsonyabb. No de nincs ok a kesergésre, az ősz tele van kincsekkel, ízekkel, illatokkal, és persze még jó pár napsütéses napunk is lesz, és a huszon néhány fokok még nagyon kellemesek! Most […]
Csodás augusztus 20-át kívánunk mindenkinek! A mai nap nem csak az államalapítás ünnepe, hanem egyben az Új kenyéré is. Ahogy azt már tavaly is írtuk, ez a vallási eredetű ünnep, az ember legalapvetőbb élelmét ünnepli, a kenyérét. Igyekszünk minden évben egy szuper kenyérreceptet mutatni, hogy az ünnepi, hétvégi asztal éke lehessen. Ha már Új kenyér, […]
A paradióról (brazildióról) szóló cikkünkben említettük a szelént, hogy magas szeléntartalommal rendelkezik. Ugyanakkor abban a bejegyzésben magáról a paradióról beszéltünk részletesebben, más vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is említve. Mivel pro és kontra és felmerültek ezzel kapcsolatban kérdések, vélemények, úgy gondoltuk, érdemes időt szánni a szelénre. Szóval mire is jó a szelén? A szelén egy […]
Az előző, mandula lisztről szóló bejegyzésünkben elkezdtük picit részletesebben bemutatni ezt a fantasztikus őrleményt. Keretet adva a „történetnek”, következzen ezen bemutatás záró fejezete. Felmerült pár kérdés, ezeket szeretnénk megválaszolni. 1. A mandula liszt is liszt? Nos, a különféle magok lisztjeit valójában nem lisztnek, hanem őrleménynek hívjuk. Legtöbbjük gluténmentes, vegán és a glikémiás indexük is alacsonyabb, […]
Korábban írtunk már arról, milyen lisztek állnak rendelkezésünkre, ha nem csak a búzalisztet szeretnénk használni. Sőt, a címben jelölt mandulalisztről is írtunk röviden. Ugyanakkor azóta több recept is született, amiben ezt a csodás, természetes módon gluténmentes, finom lisztet használtuk, és sok-sok kérdést is kaptunk. Így született az elhatározás, hogy egy kicsit átfogóbb képet festő cikket, […]
Legyen tél vagy nyár, mi mindig rajongunk a könnyű, gyümölcsös pitékért. Nyáron, nyár végén viszont a friss gyümölcsöknek hála, mennyei desszerteket tudunk kreálni. Az egyik nagy kedvenc a clafoutis ejtsd: klafuti). Ez egy francia eredetű pite, ami picit más, mint a hagyományos, ugyanis a széle picit ropogós, belül pedig inkább krémes, puha, remegős, szétomlik a […]
Egy korábbi cikkünkben írtunk már a rizsekről. Több félét, fajtát érhetünk manapság el könnyűszerrel, s ezáltal több lehetőségünk nyílik kísérletezni, többféle ételt, desszertet alkothatunk, hiszen mindnek megvan a maga különlegessége, egyedisége. Az egyik nagy kedvencünk a basmati rizs, mert illatos, egészséges, könnyű. Nézzük meg közelebbről és ismerd meg a basmati rizs elkészítésének szabályait! Hogyan készítsd […]