Jót tesz-e a mandulaliszt cukorbetegeknek?

A különféle magliszteknél, amelyek a fehér liszt kiváltására nyújtanak egészséges alternatívát, gyakran előforduló kérdések merülnek fel, mint például, hogy fogyasztható-e terhesség alatt, adható-e gyerekeknek, vagy épp, hogy a cukorbetegség esetén használható-e?! Azt, hogy javasolt-e, és ha igen miért és hogyan a mandulaliszt cukorbetegnek, röviden megpróbáljuk összefoglalni.

A mandulaliszt glikémiás indexe

A kérdést közelítsük meg másfelől. A finom ételek, esetleg édességek, sütemények iránti „vágy” egy teljesen egészséges, természetes, emberi dolog. Azért, mert valamilyen egészségügyi gonddal küzdünk, még nem kell erről lemondanunk. Csupán picit több-kevesebb utánajárást igényel, hogy úgy alakítsuk ki étrendünket, étkezési szokásainkat, hogy az számunkra ideális legyen.

A cukorbetegség tényleg nagyon komoly probléma, komolyan kell venni. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy az egyes termékek összetevőit vizsgáljuk meg, illetőleg ezek glikémiás indexét is ellenőrizzük!

Mi ez? Röviden a glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, tehát ez egy számérték, amely 0-tól 100-ig terjedő skálán sorolja fel a táplálékokat a vércukorszintre gyakorolt hatásuk szerint. Minél alacsonyabb a glikémiás indexe egy ételnek, annál lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és ezáltal hosszabb ideig okoznak teltségérzetet. Tehát ez az, amire a cukorbetegnek fontos szempont lehet.

A szakemberek (orvosok, dietetikusok) azt szokták javasolni cukorbeteg pácienseiknek, hogy a teljes értékű gabonaféléket, és más alternatív liszteket próbáljanak használni, nem a fehérlisztet (csak a lisztekre szűkítve most az élelmiszereket).

Ilyen például a bulgur, barna rizs, quinoa, hajdina, mandulaliszt vagy kókuszliszt, mert ezek a fehérlisztből készült termékekkel ellentétben kevésbé emelik meg a vércukorszintet.

A mandulaliszt szénhidráttartalma 

A mandulaliszt több zsírt tartalmaz, mint pl. a hasonlóan népszerű kókuszliszt, ugyanakkor kevesebb rostot, de több fehérjét és több, jó minőségű, lassúfelszívódású szénhidrátot.

100 gramm mandulaliszt kb. 10-12 gramm szénhidrátot tartalmaz. (Ebből kb. 3-4 g a cukor, így akik ezt szigorúan figyelik és követik, érdemes esetleg a zabpehelyliszttel próbálkozni, mely esetben, 100 grammban 55 g szénhidrátból szinte 0 g a cukor. Szintén alacsony glikémiás indexű, csak magasabb, mint a mandula lisztnek.)

A fentiekből következik, hogy a mandulaliszt inzulinrezisztencia esetén is használható. Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, a népnyelv a cukorbetegség előszobájának is hívja. Pont ezért, már megelőzésképp is, ha tehetjük, figyeljünk oda a szénhidrátok minőségére, mennyiségére és a glikémiás index-re, hiszen sok gyötrelemtől óvhatjuk meg magunkat, ha picit tudatosabban, egészségesebben étkezünk!

 

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!