Meddig áll el a darált dió?

Darált dió: sütemények alapja, főleg a karácsonyi időszakban. Vásárold meg online HeaveNuts.hu-n!

 A dió, mák termékek esetében mindig visszatérő kérdés, hogy meddig áll el, hogyan lehet tárolni, hogy minél tovább élvezhessük aromáját, ízét, ne romoljon meg?! A darált dió meddig áll el?

A darált diós recepteknek se szeri, se száma, télen talán népszerűbb a fogyasztása, de nyáron is szeretjük a különféle édességekben használni. Na de hogyan tároljuk?  Nem egy nagy ördöngösség, kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy megromoljon.

A darált dió meddig áll el a hűtőben?

A darált dió eltarthatósága is a levegőben rejlik, ez a tárolás kulcsa. A szemes diót, mielőtt eltesszük, megszárítjuk, majd hálós zsákban tároljuk, amit átjár a levegő. Szellős, hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk, ahol akár több éven át is megőrzi a dió a frissességét. A darált dió tárolásának titka az, hogy tartsuk mindig hidegben, ugyanis a benne található értékes zsírsavak a meleg hatására – és meleg neki már a szobahőmérséklet is – elég gyorsan megavasodnak. Ezért diónkat tegyük zacskóba vagy fedeles dobozba, és tegyük be a hűtőbe, ha tudjuk, hogy egy héten belül felhasználjuk!

A darált dió meddig áll el a fagyasztóban? 

A diót szemesen és akár darálva is, bedobhatjuk a mélyhűtőbe is – így hónapokig is eláll. Alapvetően azt javasoljuk, hogy ha darálva szeretnénk, akkor azt mindenképpen csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük, így megőrzi finom ízét! Természetesen darálva is sokáig eláll, a darált dió fagyasztása nem ront a dió minőségén, csupán aromásabb, ízletesebb marad, ha szemesen tesszük el.

Arra figyeljünk, hogy olyan tárolóedényben tegyük el, hogy más aromákat ne vehessen át. Ez igaz mind a hűtőben, mind a fagyasztóban való tárolásra. A fagyasztóból kivéve pedig lassan engedjük ki, előbb a hűtőben hagyjuk pár órára!

A darált dió meddig áll el szobahőmérsékleten? 

Ahogy a fentiekből is olvasható, a darált dió kényes, könnyen megavasodhat a benne található fontos zsírsavak következtében. A szobahőmérséklet igen tágan értelmezhető. 18-28 °C között van. Azonban ahogy 20 fok fölé emelkedik a hőmérő, a darált dió nem fog ugyanolyan sokáig friss maradni. Így lehetőleg inkább hűvös helyen, kamrában, vagy a hűtőben tároljuk, a melegebb, tavaszi – nyári időben főleg.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!