Mák hatása gyerekekre – ehetnek-e belőle?

A mák az egyik legkedveltebb hazai alapanyag étkezéseink során. Elsősorban édes ételeinkhez, süteményeinkhez használjuk, de pékárukra szórva is találkozhatunk vele. A mák tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nem csak rendkívül finom, de hihetetlenül egészséges étel is. Főleg a Karácsony környékén merül fel kérdésként, hogy vajon csemetéink ehetnek-e belőle, milyen hatással van rájuk.

A mák hatása a szervezetre összetett és csupa pozitív dolgot tapasztalhatunk . Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz (mint például az omega-3 zsírsav), és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket, vasat, rezet, jódot és mangánt is. Ezen felül igazi vitaminbomba tele B, A, D, E, K vitaminokkal. A mák enyhe fájdalomcsillapító hatása már nagyanyáink korában is ismert volt. Ezen felül jótékonyan védi emésztőrendszerünket és segíti csontjaink megfelelő fejlődését és egészségének megőrzését is.

Miért hagynánk hát ki belőle gyermekeinket?

A mák hatása a magzatra 

Az élet már a pocakban kezdődik, anya és baba összekapcsolódnak, egymást támogatják, gyógyítják. Az édesanya táplálkozása során juttat be minden olyan fontos tápanyagot a születendő gyermeknek, melyre annak a fejlődéséhez és a születés utáni életében szüksége lesz. Tévhit, hogy kerülendő lenne a mák ilyenkor és hogy a mák hatása terhesség alatt egyértelműen negatív lenne. Sőt.

A kiegyensúlyozott táplálkozás része, a kismamának bőven szükséges vitaminokat, vasat, kalciumot és egyéb ásványi anyagokat fogyasztania, melyre a magzatnak is szüksége van. Körülbelül napi 3-600 mg kalciumot kell bevinnie ilyenkor, és a mák az egyik leggazdagabb kalciumforrás. Nem kell túlzásba sem esni, de akár naponta is fogyasztható.

A mák szoptatáskor

Szoptatás során megint sok tévhit szokott keringeni. Ezek közül az egyik, hogy a mák opiáttartalma miatt kerülni kell annak fogyasztását. Fontos tudni pedig, hogy a mák termése nem bágyaszt, nem tartalmaz opiátot, csak a terméstok nedve. Akárcsak a terhesség során, a szoptatás alatt is szükséges a többlet kalcium. Nem lesz kalcium hiányos a kismama, ha sok amarantot, szezámmagot, mandulát, diót, törökmogyorót és bizony mákot is fogyaszt. (A pontos mértékről orvossal, vagy laktációs tanácsadóval érdemes beszélni.)

A mák hatása gyerekekre

A legijesztőbb mégis talán az a pillanat, amikor gyermekünk hozzátáplálása elkezdődik, és az egyes allergéneket be kell vezetni. Mit és mikor és hogyan? Bizonyos pontos az évtizedek alatt változtak, lásd földimogyoró vagy eper. A mákot nagyjából egyéves kor körül vagy azután szokták javasolni. Darálva, hőkezelve, kis mennyiségben, amennyiben pont az ünnepek környékén vagyunk, amikor a mák gyakoribb vendég, kicsivel 1 éves kor előtt is bevezethető. Noha az ehető mák csak igen kicsi mértékben tartalmaz morfint és ópiátot, egyes kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az arány a mák típusától, földrajzi helyzetétől, sőt, a betakarítás időpontjától is változhat, így érdemes egyszerre csak valóban kevés mennyiségben fogyasztani.

Sajnos a mák ritka esetekben keresztallergénként is felléphet – súlyos tüneteket okozva -, ezért fontos, hogy valóban apró lépésekben vezessük be gyermekünk étrendjébe! A megfelelően előkészített mákot könnyen megismertethetjük a babával: szórhatjuk zabkásába, tésztára, vagy akár a baba palacsintába is.

A kisgyermekkor beköszöntével így már biztosan találkozott a mákkal, és időről időre fogyaszthat, hiszen tele van mindenféle földi jóval, hasznos tápanyaggal, hogy erős csontozata, immunrendszere legyen. Nem mellesleg pedig ízletes is, amit a gyerekek nagyon szeretnek.