Vannak a máknak káros hatásai?

A mák és a darált mák, ahogy azt már kismilliószor elmondtuk mi is és még sokan mások, az egyik legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik. Évszázadok használt gyógyhatású növény, amely fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatású, a görcsoldástól, a köhögés- és lázcsillapításon át az emésztés támogatásáig sokféle bajra alkalmazzák.

Azonban a mák káros hatásai is fontos téma, melyről beszélni kell, hiszen sokan  azt állítják, hogy egyenesen káros hatásokkal bír. De vajon igazuk van?

A mák allergia

Fontos megjegyezni, hogy a mák magja önmagában megfelelő mértékben fogyasztva teljesen egészséges és ártalmatlan élelmiszer. Sőt, a táplálkozástudomány az egyik legegészségesebb növényként tartja számon az igen gazdag tápanyagtartalma miatt.

Érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan tároljuk a mákot. Az a legjobb, ha valamilyen száraz, hűvös helyre tesszük, ha pedig a darált formában szeretnénk tárolni, mindenképpen tartsuk hűtőszekrényben, hogy ne avasodjon meg!

A magas zsírsav tartalma miatt bár zömmel jótékonyan hat a belekre, de arra érzékenyeknél irritációt válthat ki, ezért óvatosan és módjával érdemes fogyasztani.

Noha az ehető mák csak igen kicsi mértékben tartalmaz morfint és ópiátot (erős túlzás, tévhit, hogy bódító hatású), egyes kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az arány a mák típusától, földrajzi helyzetétől, sőt, a betakarítás időpontjától is változhat, így érdemes – mint minden esetben – mértékkel fogyasztanunk!

Ami viszont igazán szembetűnő lehet, hogy sajnos a mák ritka esetekben keresztallergénként is felléphet, ezáltal súlyos tüneteket is okozhat. Mik ezek? Bizonyos pollenek, mint a nyírfa, fekete üröm, pázsitfű, valamint mogyoróval és rozzsal (liszt és mag).

A mák által kiváltott allergiás reakciók különböző erősségűek lehetnek, előfordulhat szájban, ajkakon érződő viszkető érzés, kiütés. Ezen kívül, mint más ételek esetében bőrpír, ekcéma, generalizált kipirosodás, ajkak és/vagy szemhéj duzzanata, gyulladt orr/szem nyálkahártya, csalánkiütés, gégeduzzanat, viszketés a kézen/lábon. Sajnos egyes esetekben okozhat emésztőrendszeri panaszokat is: hányingert, hányást, hasmenést, hasfájást is; vagy légúti panaszokat, úgymint asztmás tünetek, köhögés, nehézlégzés, zihálás.

A legsúlyosabb, anafilaxiás tünetek is jelentkezhetnek. Ezért érdemes a tüneteinket figyelni, vagy akár allergia teszttel elejét venni a dolognak, hiszen az egészséges étkezéshez, az étrend kialakításához ismernünk kell, hogy létezik-e bármilyen allergiánk, érzékenységünk?!