Köleskolbász – vegán, egészséges, mennyei

A bolti felvágottak televannak ízfokozókkal, tartósítószerekkel, és egyéb adalékanyagokkal. Ezen kívül pedig nem is mindannyian fogyasztunk húst. Szeretnénk egy finom kívül roppanós, belül puha és finom kolbászt reggelizni, ebédelni, ami cserébe még egészséges is? Mutatunk egy egészséges receptet. A köles és a fűszerek találkozása egy hihetetlenül különleges, húsmentes finomságot eredményez.   Hozzávalók: 30 dkg köles […]

Kedvelt lisztek a konyhában – a köles és a hajdinaliszt

Többféle lisztet is kínálunk és ezekről összefoglaló cikket is olvashattatok már és persze számos recepttel találkozhattunk a blogunkon. Mégis érdemes kiemelni, és picit részletesebben megismerni két olyan lisztet, amelyet bárki könnyedén használhat a konyhában és válthatja le a hagyományos fehér búzalisztet, ez pedig a köles és a hajdina liszt. A köles liszt A kölest (és […]

A zabpehely lisztről röviden – receptajánlókkal

Táplálkozásunk során a főzési alapanyagainkat is érdemes górcső alá venni és megfontolni, mit fogyasszunk, használjunk: liszt, olaj, fűszer, stb. A lisztek közül a fehér lisztre már rengeteg alternatíva kínálkozik, hogy egészségünket és sok esetben alakunkat is megőrizzük, támogassuk. Természetesen mivel nem vagyunk egyformák, nem működünk egyformán, az egyéni étrend megállapítása és kialakítása nem minden esetben […]

Házi növényi italok – egyszerűen finomat!

Már számtalan okból fordulhatunk afelé, hogy növényi tejet fogyasszunk: laktóz- vagy kazeinérzékenység miatt; vagy mert a különleges ízek vonzanak. Esetleg mert a nagyüzemi tejgyártás ellen vagyunk, és kerülni szeretnénk a tejtermékek fogyasztását. Vagy csupán mert növényi étrendet, életmódot folytatunk. Bármi is legyen az ok, tudjuk jól, hogy nagyon sokféle növényi tejet találhatunk a boltok polcain: […]

Tápióka – sokoldalú kincsünk a gasztronómiában

Nos, megint egy különlegességgel készültünk. Ugyanis a tápióka sem a legismertebb élelmiszer itthon. Pedig meglepően sokféle módon használható, nagyon értékes kis társunk lehet sütés, főzés közben. Lássuk is, miről van szó?! A tápiókával több néven is találkozhatunk: kasszáva, manióka, mandióka. Mind ugyanazt a növényt jelöli. Íztelen, szagtalan, színtelen termény, melyet itthon leginkább gyöngy formájában forgalmaznak, […]

Aszalt gyümölcsös pite – télen, nyáron mennyei!

Azt hinnénk, hogy az aszalt gyümölcsöknek csupán a hűvösebb időben van létjogosultsága. Pedig bizony egy finom, omlós pitét aszalványokkal is felturbózhatunk, megtölthetünk és a végeredmény garantáltan finom, lágy és gyümölcsös édesség! Amíg a friss gyümölcsök a zamatosságuk, nedvességtartalmuk miatt kiválóak, addig az aszalt társaik sok-sok folyadékot képesek felszívni, így különleges ízpárokat hozhatunk létre. Nézzünk egy […]

Cukormentes áfonyás muffin

Pillekönnyű, gyümölcsös, omlós, édes ééééés alakbarát! Ezzel a muffinnal pillanatok alatt el tudtok készülni, nem igényel semmilyen előzetes, komoly konyhai tapasztalatot. Cukormentes, mégis édes finomság! Hozzávalók: 13 dkg rizsliszt 1 tojás 10-12 dkg xilit vagy eritrit fél csomag sütőpor (vagy egy fél teáskanál szódabikarbóna) 1 dl tej fél dl olaj: olívaolaj, kókusz, de a hagyományos […]

Fűszeres, sült csicseriborsó

Közeleg a Húsvét, és bár lehet a vendégváró falatok ideje tolódik, de akár másoknak, akár magunknak szeretnénk készülni finom, gyors nassolnivalóval, nem kell lemondanunk az egészségről. Nem veszít az ízletességéből a következő egyszerű, de nagyszerű recept! Kínálhatjuk esti filmezéshez, baráti, családi beszélgetésekhez, közös játék közben, sörkorcsolyaként. Következzen a fűszeres, sült csicseriborsó: Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó […]

Tavaszi megújulás chia maggal (recepttel)

Bár még vissza-visszaköszön a tél, még megmutatja nekünk hideg, csípős természetét, mégis lassan igenis a tavasz színeit, illatait és főleg melegét is élvezhetjük. Itt az idő kicsit felfrissülni, feltöltődni – akár Húsvét előtt (vagy után). Számos receptet, ötletet ajánlunk ehhez kapcsolódóan. Ebből pedig a chia maggal szeretnénk kezdeni. Nos először is, kezdjük az alapokkal, hogy […]

Házi, kakaós mogyorókrém – finomat egészségesen

Néhány embert tudok csak, aki nem szereti a mogyorókrémet (sem az ismert márkát). De azért zömünk igenis imádja. Csupa tej, mogyoró… Ez jól hangzik valóban. De az igazsághoz tartozik, hogy rengeteg cukrot tartalmaz. Sőt legnagyobb részt cukrot, aztán pálmaolajat tartalmaz, csak ezután jön a törökmogyoró, illetve a kakaó- és a tejpor. És egyéb összetevőkről most […]