Kinek ajánlott az aszalt szilva fogyasztása?

Az aszalt gyümölcsöket zömmel jellemzően ősszel és télen fogyasztjuk inkább, pedig nyáron is hasznos elemózsia lenne. Nem csak finom és laktató, de rengeteg tápanyagot is ad a szervezetünknek. Ezek közül pedig az aszalt szilva az egyik legjobb választás, hiszen sok-sok jótékony tulajdonsága van.

Az aszalt szilva fogyasztása

Több szilvafaj létezik, ezek közül nem mindegyiket ajánlják aszalásra. Erre a célra leginkább a magvaváló, vastaghúsú, édes fajtákat választják. Az aszalt szilvát számtalan módon tudjuk használni. Önálló csemegeként, vagy más ételek alapanyagaként, kiegészítéseként. Például süteményekhez, desszertekhez, mártásokban, szószokban, hús- és halételekhez, salátákhoz adva, stb.

Az aszalt szilva élelmi rostban gazdag, vitaminokban (A-, B2- és C-vitaminok) és ásványi anyagokban is kiemelkedően gazdag: kalcium, vas és kálium is található benne. Serkenti az emésztést és a szervezet méregtelenítését. Csökkenti egyes szív- és rákbetegségek kockázatát; tisztítja a vért, véd a szem leépülése ellen, illetve erősíti csontjainkat. Csontritkulásban szenvedőknek erősen ajánlott a fogyasztása, illetve minden 40 év feletti nőnek alapbetegségtől függetlenül. Rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Ajánlott még a magas vérnyomásban és különböző májbetegségben szenvedőknek, továbbá hepatitis fertőzötteknek is. Jó hír, hogy az aszalt szilvát mértékkel a cukorbetegek is fogyaszthatják, hisz nem emeli meg nagy mértékben a vércukorszintet és inzulinszintet.

Emésztésre gyakorolt hatásáról a leginkább ismert. Fontos tudni, hogy nem épp kalóriaszegény, napi pár szemmel érdemes belőle fogyasztani. Az aszalt szilva lazítja a székletet, a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyagot is bőven tartalmaz. Természetes és kíméletes hashajtóként ismerik a népi gyógyászatban is.

Aszalt szilva – kalória

Mint írtuk, gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, például káliumban, rézben. Nagyon laktató. Az aszalt szilva kalóriatartalma 282 kcal, 100 grammban.

Az aszalt szilva szénhidráttartalma

Ha a tápérték adatokat nézzük, láthatjuk, hogy az aszalt szilva 100 grammban körülbelül 60 gramm szénhidrátot tartalmaz, mely szinte teljesen cukor. Ezért bár mértékkel fogyasztható cukorbetegeknek is, de ezt mindenképp orvosi egyeztetés mellett tegyél!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!