Van-e a xilitnek káros hatása?

A xilitet vagy hétköznapi nevén nyírfacukrot, egyre többen használják édesítéshez és sütés-főzéshez egyaránt. Az mindenképp csodás dolog, hogy az egészségmegőrzés egyre fontosabb a társadalmunkban, melynek eleme a finomított cukor mellőzése és valamilyen alternatív édesítés használata, de vajon minden esetben használhatók ezek? A xilitet, amely ennyire népszerű mindenki fogyaszthatja? Mik a xilit hátrányai? Mi a xilit mellékhatása?

Ennek járunk most utána!

A xilit káros hatása

A xilit egy cukoralkohol, nevével ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartozik. A természetben is megtalálható anyagról van szó, de mesterségesen is előállíthatják (zöldségekből, gyümölcsökből kivonva, innen ered a nyírfacukor elnevezés is). Lassú felszívódású szénhidrátok lévén remekül beilleszthetőek cukorbeteg / IR diétába is, hiszen lassan emelik meg a vércukorszintet.

Szerkezetében viszont eltér cukortól, ezért kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére nem kifejezetten alkalmas. Káros hatásairól kevesebb szó esik, hiszen alapvetően minden egészséges felnőtt fogyaszthatja, de mégis vannak bizonyos esetek, amikor kerülendő használata. Például az 1-es típusú cukorbetegek csak óvatosan, orvossal konzultálva használják!

Ez sajnos azonban csak egy apró része, bizony a sor még folytatódik. Fontos szem előtt tartani, hogy csecsemőknek nem ajánlott, kisgyermek részére is csak mértékkel.

A xilit mellékhatásai

Az egyik leginkább közismert jele annak, hogy túlzásba vittük a xilit használatát, ha gyakran kell ellátogatnunk a mellékhelyiségbe. A xilit leggyakoribb mellékhatása ugyanis, hogy könnyen okozhat puffadást, hasmenést. Gyakorlott xilit-fogyasztók ezért azt szokták javasolni, hogy kis mennyiséggel kezdve, fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a xilithez. Első egy-két alkalommal pedig még tolerálható is egy kissé szaporább székletürítés – ez a hozzászokási folyamat része.

Hiába az alacsony glikémiás index, a xilit sem jelenthet tökéletes megváltást, hiszen, ha túlzásba viszik a fogyasztását, pont hogy emelkedett vércukorszintet tapasztalhatunk. Mivel cukoralkoholról van szó, ezért 1-es típusú cukorbetegség esetén sajnos teljesen le kell mondani a xilitről, mivel az hirtelen olyan mértékben megemelheti a vércukorszintet, hogy ők már nem tudják tolerálni.

Xilit – fogszuvasodás?

A xilit tartalmú (pontosabban kémiai megnevezéssel xilitol) fogkrémek, rágógumik az utóbbi pár évben elszaporodtak, egyre több helyen kaphatók. A tendencia mögött az áll, hogy a xilit feltételezhetően gátolja a fogszuvasodást. Ez mostanában megdőlni látszik, vagyis igazából nincs még kellő tanulmány, teszteredmény arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a fogakra.

Egyesek szerint pont káros. Egy kutatásban körülbelül négyezer főnél tesztelték, hogy milyen hatása van a xilitol tartalmú vagy épp xilitolmentes, fluoridos fogkrémeknek. Nagyjából 10-12 százalékos eltérés volt a xilites javára, de ez a szám még csekély ahhoz, hogy messzemenő konzekvenciákat vonjunk le, ennél több és biztosabb kutatási eredményekre van szükség.

Xilit – puffadás?

A belekre, emésztésre gyakorolt hatása sem kellően bizonyított ugyan, de az eddigiek alapján a leggyakoribb és legszembetűnőbb jelenség, mellékhatás, hogy puffadást, hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél. Ezért is fontos, hogy ha még sosem fogyasztottunk, akkor csak fokozatosan, óvatosan vezessük be étkezésünkbe és ne vigyük ezt se túlzásba!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!