Jót tesz-e a kesudió cukorbetegeknek?

A kesudió az egyik legnépszerűbb olajos mag, és ez nem véletlen. Akár sózva vagy natúron, magában, vagy krémesítve, vagy törve, esetleg gyümölcsökkel fogyasztva, mindenképp szerencsés választás, mert nem csak rettentően finom, de értékes tápanyagokkal látja el szervezetünket.

Rendkívül egészséges, számos desszert alapja lehet. Jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. Téves a feltételezés, miszerint hízlal. A kalóriatartalma nem vészes, zsírtartalma pedig alacsony más dióféléhez viszonyítva. Az olajsav tartalma azonban kifejezetten jótékony, egészséges a szívnek, antioxidáns hatása miatt pedig csökkenti, megelőzi az egyes szívproblémák kialakulását.

Mindezek ellenére, az egyik leggyakoribb és legfontosabb kérdés, hogy cukorbetegek számára ajánlott-e a fogyasztása?

A kesudió cukorbetegnek

Cukorbetegség akkor jön létre, amikor a szervezet nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni vagy megfelelően reagálni a hormonra, így a vércukorszint megemelkedik. A betegség világszerte közel 220 millió embert érint és elősegíti a szív- és vesebetegség kialakulását.  Számos kísérlet született arra, hogy a kesudió és kivonata hatékonyan küzd a cukorbetegséggel.

Azonban az első szempont, amit már untig ismétlünk, a mértékletesség. Észre sem vesszük, hogy eltűnt egy zacskó diétásnak mondott keksz vagy kesudió. Ez egy cukorbetegnél különösen fontos. Tegyük szépen kis tálkába a „nassolnivalót”, és minden ételünket, így kontrolálni tudjuk a fogyasztást.

Az, hogy mennyit ehetünk, azaz a konkrét mennyiség függ súlytól, nemtől, de általában körülbelül egy bő maréknyi, vagyis úgy 50 gramm (30-35 szem).

Nem kétséges, hogy a sótlan, nyers, esetleg pörkölt magvak, példuául a kesudió mind a vércukor, mind a vérzsír szintjének szabályozására kedvezően hatnak.

Kesudió – kalória

A kalória, pontosabban a kilókalória, amiben adott élelmiszer tápértékét kifejezzük (egyebek mellett) nagyon fontos szempont lett manapság. Pedig nem csupán azt kell elolvasni, hogy „kesudió kcal”, hanem azt is tudni kell, hogy miből visszük be azt a mennyiséget, terheli-e a szervezetünket, a vércukorszintet. 100 gramm kesudió körülbelül 600 kcal-t tartalmaz.

A kesudió szénhidráttartalma 

A szénhidrátra főleg igaz az, mint az előbbi. A lassan felszívódó szénhidrátok hiába rendelkeznek esetleg magasabb értékkel, mégsem terhelik meg a gyomrunkat, vércukrunkat. 100 gramm kesudióban nagyjából 29 g szénhidrát található (amiből mindössze kb 5 gramm a cukor).

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!