A mák hatása az emésztésre

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, hazánkban a darált diós és a mákos édességek, desszertek, sőt főételek is télen-nyáron kedveltek. Gondoljunk csak a mákos gubára, a mákos laskára. Kedvenc süteményeink között pedig biztosan ott van a bejgli vagy a pozsonyi kifli, vagy a mákos rétes.

A mákkal már több ízben is foglalkoztunk, egy korábbi cikkünkben írtunk néhány pozitív ismérvéről, de bizonyos kérdések minden termék esetén felmerülnek, hiszen alapvetően fontos szerepet játszanak életünkben. Jelen esetben az egyik leggyakoribb pedig az, hogy milyen a mák hatása az emésztésre?!

A mák hatása a gyomorra

A mák (vagy kék mák) évszázadok óta ismert, és kedvelt gyógyhatású növény. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatását már az ókorban is kihasználták, olaját pedig a csontritkulásra alkalmazták.

Csillapítja a köhögést, oldja az enyhébb görcsöket; csökkenti a lázat, a gyulladást. Gazdag kalciumban, rézben, foszforban, vasban, jódban, magnéziumban és mangánban. A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.

A fentiek miatt, és mivel rostban gazdag, egyértelműen pozitívan hat emésztésünkre, támogatja bélrendszerünk egészséges működését, enyhíti az alhas irritációját.

A mák hatása a székletre

Szokták javasolni székrekedésre, hiszen kellő rosttartalmának hála, áldásosan hat a gyomorra, a béltraktusra. De a mák hasmenés esetén is alkalmazható, kíméletesen csökkenti a panaszokat. Az olajsav tartalom miatt sokan tartják enyhe hashajtónak, pedig a népi gyógyászatban általánosan használták gyomorpanaszokra.