Az aszalt füge tárolása, hogy biztosan puha maradjon

Biztosan sokan emlékeznek, hogy egy időben a datolya és az aszalt füge nagyon különleges csemegének számított, amit élvezettel majszoltak oly sokan, amikor is hazánkban is kezdett népszerűvé válni. Ez a népszerűség persze azóta is töretlen, hanem még nagyobb, s természetesen indokolt is, hiszen bizonyítottan rengeteg vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és rostot tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Az idény gyümölcsöket nélkülöző időszakokban ez kifejezetten áldásos, és bár nem épp kalóriaszegény, de mindenképp ízletes csemege, amely módjával fogyasztva kifejezetten egészséges is. Így ha vásárolunk vagy mi magunk készítünk aszalt fügét, akkor szeretnénk azt úgy tárolni, hogy sokáig puha maradjon.

Na mégis mire figyeljünk?

Az aszalt füge tárolása

Kezdjük az alapoknál! A tartósításnak több módja létezik, ezek közül az egyik az aszalás. Az aszalványokról már írtunk korábban, így csak emlékeztetőként írjuk le röviden. Az aszalás egy természetes tartósítási eljárást takar (akár a hagyományos napon szárítás is), mely során a friss gyümölcsök víztartalmuk jelentős részét elveszítik.

Fontos tudni, hogy élelmiszereink tárolása, tartósítása az érési, szüretelési időszakokon kívüli hónapokra nem csak élelmezési kérdés! Az őszi, téli hónapok során, az aszalványok megadhatják a szükséges energiát, ezen kívül pedig létfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látnak el bennünket, melyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

Hogyan tároljuk hát az aszalt gyümölcsöket?

Ehhez érdemes tudni, hogy a különböző vitaminok (mind a zsírban-, mind a vízben oldódó vitaminok) különféle hatásokra érzékenyek: fényre, hőre és oxigénre. Van, ami mindegyikre, pl az A- vagy a C-vitamin, van, amelyik „csak” egyre, például a D-vitamin (fényre).

Mit jelent ez? Nem szabad olyan helyen tárolni, ahol éri a napfény; ahol felmelegedhet és ahol túl sok oxigént kap.

  1. Azaz lehetőleg jól záródó dobozba, üvegbe tegyük, és sötétebb, hűvös helyen tároljuk! Az aszalt szilva ezeken túl a párára is érzékeny, a környezete nedvességtartalmából megszívja magát, így erre ügyeljünk, hogy száraz helyre rakjuk!
  2. Magának a tárolónak, tartálynak az anyaga nem lényeges. Az illatos, aromás aszalványok, és ide sorolható akár a füge is, érzékenyek az idegen szagokra, így tartsuk távol a háztartási vegyszerektől, mosóporoktól, mosogatószerektől! (Bár értelemszerűen minden élelmiszert tartsunk távol!)
  3. Amennyiben lehetséges, vákuumcsomagolással tovább tudjuk biztosítani tartósságát. Több kisebb adagra osztva tárolhatjuk. Sőt, amennyiben lehetséges, akár a hűtőbe is tehetjük, csak fedjük le alufóliával a dobozában!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!