Adható-e a xilit cukorbetegeknek?

Napjainkban már nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos finomított cukrot érdemes kerülni, s nem csak alakunk miatt, hanem egészségünk megőrzése miatt is. Itt beszélhetünk a szuvas fogaktól kezdve, a cukorbetegségen keresztül bizonyos gombás (pl Candida) fertőzéseken át egészen a daganatos betegségekig sok mindenről. Ezáltal népszerűvé vált az édesítőszerek, vagy a természetes cukorhelyettesítők fogyasztása. Az egyik legjobb alternatíva a xilit vagy köznyelvben nyírfacukor.

Kérdés azonban, hogy ezt valóban mindenki használhatja-e?

Xilit cukorbetegeknek 

A xilit egy cukoralkohol, nevével ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartozik. A természetben is megtalálható anyagról van szó, de mesterségesen is előállíthatják (zöldségekből, gyümölcsökből kivonva, innen ered a nyírfacukor elnevezés is). Lassú felszívódású szénhidrátok lévén remekül beilleszthetőek cukorbeteg / IR diétába is, hiszen lassan emelik meg a vércukorszintet.

Szerkezetében viszont eltér cukortól, ezért kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére nem kifejezetten alkalmas. Egyesek szerint hűvös utóíze van (szerkezetéből fakadóan), de alapvetően nem ez a jellemző. A xilittel készült süteményeknek az állaga általában tömörebb, morzsálódóbb, de érdemes kísérletezni vele!

A xilitet minden felnőtt fogyaszthatja, de az 1-es típusú cukorbetegek csak óvatosan, orvossal konzultálva használják!

A xilit glikémiás indexe (GI) nagyon alacsony és ugyanúgy használható, mint a cukor, de nem táplálja a gombákat, így élesztős tészták készítéséhez nem igazán alkalmas. A cukorhoz hasonló helyettesítő, édesítőereje gyakorlatilag megegyezik a cukoréval, azaz ha egy recepthez 8 evőkanál cukrot írnak, ott 8 evőkanál xilitet használhatunk.

A xilit mellett az eritrit is szuper választási lehetőség, melynek glikémiás indexe 0, viszont valamivel kisebb az édesítőereje, így ebből picit többre van szükség.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!