1 dkg xilit mennyi cukornak felel meg?

cukrokról és a cukoralkoholokról már írtunk korábban. Mégis újra fel-felmerülő kérdés, hogy 1 dkg xilit mennyi cukornak felel meg, és egyáltalán mit tehetünk, hogy ne fehér cukrot fogyasszunk?! Egy biztos, ténylegesen javítja egészségünket, életminőségünket, ha a finomított kristálycukrot valamely alternatívára cseréljük.

A xilit mennyi cukornak felel meg

Sokkoló adat, hogy ma, Magyarországon „minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros cukor-anyagcserével rendelkezik” (Magyar Diabetes Társaság statisztikája). Ez borzasztó magas szám. Ugyanakkor a kockázatát csökkenthetjük, illetve a már kialakult cukorbetegség tüneteit enyhíthetjük, ha a táplálkozásunkra odafigyelünk. Alapvetően lényeges a megfelelő szénhidrát-bevitel, a glikémiás index és a lassú felszívódású szénhidrátok fogalmának megértése és ehhez mérten a tudatos, egészséges táplálkozás kialakítása. Ennek pedig egyik eleme, hogy finomított cukrot, káros édesítőszereket nem viszünk be szervezetünkbe.

De mindenkinek jár, hogy jóízűen étkezzen. Remek megoldás az édes íz elérésére, élvezetére, ha valamely cukoralkoholt választjuk, pl xilitet vagy közismertebb nevén nyírfacukrot.

A xilit vagy kémiai megnevezéssel xilitol egy cukoralkohol, de a nevével ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartozik. A természetben is megtalálható anyagokról van szó, de mesterségesen is előállíthatják (zöldségekből, gyümölcsökből kivonva). Lassú felszívódású szénhidrátok lévén remekül beilleszthető cukorbeteg / IR diétába is, hiszen lassan emeli meg a vércukorszintet. A xilit glikémiás indexe (GI) nagyon alacsony és ugyanúgy használható, mint a cukor, de nem táplálja a gombákat, így élesztős tészták készítéséhez nem igazán alkalmas.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, azonban az 1-es típusú cukorbetegek csak óvatosan, orvossal konzultálva használják!

A xilit közel ugyanolyan édes, mint a cukor. 1 dkg cukornak körülbelül 1 dkg xilit felel meg. Így láthatjuk, hogy a xilit cukor helyett is használható, ha elsősorban édesítésre, vagy nem élesztős tésztákhoz használjuk (bár erre már remek tippet kaptunk egy olvasónktól).

A xilit édesítő ereje 

A cukorhoz hasonló helyettesítő, édesítőereje gyakorlatilag megegyezik a cukoréval.  Szerkezetében eltér cukortól, ezért kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére általában nem alkalmas.

Egyesek szerint hűvös utóíze van (szerkezetéből fakadóan), de alapvetően nem ez a jellemző. A xilittel készült süteményeknek az állaga általában tömörebb, morzsálódóbb, de érdemes kísérletezni vele!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!