Van, amikor semmi másra nem vágyunk csak valami mérsékelten (vagy valakinek erősen) édes pohárkrémre, pudingra.
Nincs is ezzel semmi baj. A felesleges kalóriatöbletet és az extrém magas cukorbevitelt pedig könnyedén elkerülhetjük.
Ehhez hoztam két csodálatos kedvenc alapanyagot, melyekkel kis időráfordítással szemetgyönyörködtető és finom desszerteket tudunk készíteni magunknak!
Chia puding:
A chia magról már beszéltünk korábban, és ötletet is mutattunk, hogyan lehet használni.
Most az egyik legegyszerűbb és legismertebb felhasználási módját mutatom be, a chia pudingot.
Hozzávalók:
-
6 dl növényi tej
-
2 evőkanál agáve szirup
-
75 g chia mag
-
3 ek kókuszreszelék
-
2 ek kókuszkrém (kókuszdió krém vagy sűrű kókusztej, kókusztejszín krémes része)
Elkészítése:
- A “tejet” az agave sziruppal (ízlés szerint lehet persze eritrit, xylit, illetve adhatunk hozzá vaníliát is) forralni kezdünk, majd gyorsan le is vesszük a tűzről.
- A forró tejhez hozzáadjuk a chia magot, a kókuszreszeléket és a kókuszkrémet, és alaposan, szépen egyneműre keverjük.
- Üres, átöblített poharakat veszünk elő. A pohár aljára egy réteg lekvárt, vagy házi mogyorókrémet, esetleg friss gyümölcsöt (pl mangó, erdei gyümölcs) teszünk. Erre ízlés szerint egy réteg puffasztott amaránt is jöhet. De közvetlenül ezután kanalazhatjuk rá a chia pudingot.
- Ezután a poharakba öntött pudingot legalább pár órára (de akár egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük pihenni.
- A lehűlt és besűrűsödött pudingot ízlésünknek megfelelően díszíthetjük: (növényi) tejszínhabbal, friss málnával, áfonyával, aprított dióval, szeletelt mandulával, cukormentes csokoládéval vagy kakaóbab törettel
Tápióka puding:
Nos egyszerűségében ez sem marad el az előzőtől.
Sokszínűen, változatosan tudjuk összeállítani. Készíthetjük gyöngyből vagy lisztből is, csak rajtunk múlik! 🙂
Hozzávalók:
- 1,5 dl tápióka gyöngy
- 3 dl sűrű kókusztej + 3 dl víz vagy 6 dl tej vagy növényi tej
- 3 evőkanál agave szirup (vagy ízlés szerint más édesítő)
- vanília vagy aroma
- gyümölcs ízlés szerint – pl mangó, barack, erdei gyümölcs
Elkészítése:
A tápiókagyöngyöt egy kis lábasba kimérjük, ráöntjük a vizet vagy a tej felét, és 10 percet állni hagyjuk, amíg felszívja a folyadékot.
A kókusztejet vagy a maradék tejet a tápiókára öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és gyenge lángon kevergetve főzni kezdjük. Gyorsan elkészül, látni fogjuk, ahogy kocsonyásodnak és áttetszővé válnak a gyöngyök. Ha szükséges, kevés vizet vagy tejet adhatunk még hozzá. A tűzről lehúzva elkeverjük benne az agave szirupot vagy a választott édesítőt.
Poharakba kanalazzuk a pudingot, úgy rétegezve, ahogy fentebb is jabvasoltuk és hűtőben hűlni hagyjuk. Langyosan vagy hidegen kínáljuk, a tetejét ízlés szerint megszórva gyümölccsel.
Sőt egész fahéjjal, kakaóbab törettel, stb-vel is gyönyörűen diszíthetjük.