Mák tárolása – így csináld, hogy sokáig friss maradjon!

Szinte minden termék esetében, amiről írunk felmerülő kérdés, hogy hogyan érdemes tárolni, így igyekszünk egy külön bejegyzésben válaszolni erre. A mákkal kapcsolatban legtöbbször a darált és az egész mák tárolása közti különbség a visszatérő kérdés.

Nem egy nagy ördöngösség, kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy megromoljon.

Darált mák tárolása

Fontos tudni, hogy a darált mák rövidebb ideig áll el, mint az egész. Az őrlés, darálás közben a mákban található olajon kipréselődnek, így az avasodására jobban kell figyelni.

Az avasodást leggyakrabban a nem megfelelő tárolás, azaz a viszonylag magas hőmérséklet és páratartalom okozza, illetve a levegővel érintkezés sem tesz jót neki. Az avas mák nem ehető, egyrészt mert az avasodási folyamatban toxinok gyűlhetnek fel, amik károsak az egészségre, de szerencsére az íze is borzasztóan kellemetlen, így az elfogyasztás veszélye keveseket fenyeget.

Mivel ilyen kényes, a legjobb megoldás, ha szinte azonnal légmentesen lezárva lefagyasztjuk. Hónapokig eláll így és azonnal használható, nem kell kiolvasztani, nem áll össze és így elkerülheted azt is, hogy megavasodjon és ehetetlenné váljon. Ha nincs erre lehetőségünk, vagy nem szeretnénk fagyasztani, a hűtőben is eláll egy darabig, de érdemes rövid időn belül elfogyasztani. (Tipp: cukorral elkeverve tovább eláll a hűtőben a mák, de legyen légmentesen lezárva!)

Szemes mák tárolása

Az egész mák valamivel tovább tárolható, mint a darált. Lehetőleg csak annyi mákot vegyünk, amit a közeljövőben biztosan felhasználunk, tekintettel a kényességére. A szemes mákot is tároljuk megfelelően: levegőtől el- és lezárva, fénytől védve (sötét helyen), lehetőleg hűtőben!

 

Mindegy tehát melyik formát választjuk, elsősorban kényelmi kérdés, de a megfelelő tárolásra figyelve tovább használhatjuk a mákot és sok-sok finomságot alkothatunk vele.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!