Tavaszi megújulás chia maggal (recepttel)

Bár még vissza-visszaköszön a tél, még megmutatja nekünk hideg, csípős természetét, mégis lassan igenis a tavasz színeit, illatait és főleg melegét is élvezhetjük. Itt az idő kicsit felfrissülni, feltöltődni – akár Húsvét előtt (vagy után).

Számos receptet, ötletet ajánlunk ehhez kapcsolódóan. Ebből pedig a chia maggal szeretnénk kezdeni.

Nos először is, kezdjük az alapokkal, hogy mi is a chia mag?

A chia magot több néven is ismerhetjük – azték vagy spanyol zsálya mag, latin nevén pedig Salvia Hispanica. Közép- és Dél-Amerikában őshonos, virágos növény. Nagyszerű forrása az Omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, vasnak, kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak, réznek és más ásványi anyagoknak. A fogyókúrás és diétás étrendbe könnyedén beilleszthető.

Már a 13. századtól kezdőden termesztik, az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották. Mégis egészen sokáig ismeretlen volt Európában, és mindössze pár éve lépte át csak Magyarország határait.

A chia mag valódi vitamin- és energiabomba, a benne található tápértékek hozzájárulnak a következőkhöz: a memória és a koncentráció javítása, immunitás erősítése, a „rossz” koleszterin szint csökkenése, a szabadgyökök kiküszöbölése, emésztőrendszer működésének javulása, stb.

Különleges íze nincs, illatra picit változhat, adott terméstől függően. Általában alapvetően semleges, nagyon enyhe diós, füves utólagos aromával. Könnyen felszívja a vizet, sűrítő tulajdonsággal rendelkezik.

A chia magból tápláló pudingokat, italokat vagy turmixokat készíthetük. Egyben számos desszert alapja, sütemények és pékáruk hozzávalója, sőt akár lekvár is alkotható vele.

Fontos tudni!

Az ajánlott napi adag 15 gramm (kb 3 teáskanálnyi). A chia egyes allergiákat felerősíthet, ezt nevezzük keresztallergiának. (Pl szezám, mustár, zab, stb)

 

A mi kedvenceink a chia puding, a smoothie-ba (zöldség – gyümölcs turmixba) kevert chia mag, illetve a „chia lekvár”.

Talán az utóbbi az, ami rendhagyó, ezért ennek a recepjtével készültünk most számotokra! Pillanatok elkészül, csupán 5-10 perc.

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss vagy mirelit erdei gyümölcs (vegyesen, vagy számunkra szimpatikus gyümölcs: eper, málna, meggy, stb)
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)
  • vanília ízlésnek megfelelően

Elkészítése:

Egy robotgépbe minden hozzávalót beleöntünk, és magas fokozaton alaposan összedolgozzuk,

Azonnal fogyasztható, bár egy üres, kimosott befőttes üvegben, a hűtőben sokáig tárolható, és eközben be is sűrűsödik!

Fogyasztását így ajánljuk! 🙂

Friss házi kenyérrel vagy egy ínycsiklandozó gyümölcskenyérrel kínálhatjuk!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!