Sokmagvas kenyér – Az új kenyér ünnepére

Elérkezett augusztus 20-a, és ezzel az új kenyér ünnepe is. Ennek az ünnepnek vallási eredete van, és a közpkori Magyarországon még július 15-én tartották.

A kenyeret tekinthetjük az ember legalapvetőbb élelmiszerének; a kenyér maga az élet, mely egyben szimbolizálja a megélhetést és az otthont is. Mára, augusztus 20-án a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a haza és az élet összekapcsolódásának kifejezése, jelképe. Az új lisztből készült kenyér pedig az ünnepi asztal ékessége lett.

Ha pedig új liszt, akkor picit más értelemben véve, nézzük meg, milyen „új” liszttel tudjuk színesíteni asztalunkat; milyen kenyérrel tudjuk megörvendezetni a családot?! Mindezt persze egy kicsit egészségesebb köntösbe bújtatva.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Keverjünk el 1 dl meleg vízben (esetleg növényi tejben) 1 evőkanál cukrot (cukorhelyettesítő esetén 1,5 evőkanál) és keverjük hozzá a porélesztőt, majd hagyjuk megkelni az élesztőt.

Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a liszteket, magvakat, a zabpelyhet, a korpát és a sót.

Ha az élesztő megkelt, öntsünk még hozzá 2,5 dl meleg vizet (vagy tejet), 1 evőkanál olívaolajat és keverjük el alaposan. Ezuténán adjuk hozzá a száraz anyagokhoz az élesztős víz kétharmadát, és jól keverjük át. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet, és keverjük el. A tésztának olyan állagúnak kell lennie, hogy a tenyerünkből könnyedén visszaessen a tálba (ne ragadjon, az állaga hasonlítson a folyósabb tejbegrízhez).

A tésztát tegyük kiolajozott kenyérsütő vagy kicsi őzgerinc formába (ha szilikon forma van, nem kell kiolajozni).

A formába öntött tésztát középen hosszában vágjuk be késsel (Furának tűnik, de ennek a vágásnak köszönhetően nem fog a tészta sülés közben megrepedezni).

Ha maradt még egy kis mag, megszórhatjuk a tetejét.

Takarjuk le a tésztát frissen tartó fóliával vagy tiszta konyharuhával, és tegyük 10 percre meleg, huzatmentes helyre.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és a pihentetést követően a megemelkedett tésztát tegyük be a felhevített sütőbe, és süssük meg.

 

Tipp: Próbáljuk ki, hogy szórunk még bele aszalt vörösáfonyát, lenmagot is, vagy hintsük meg a tetejét mákkal és szezámmal!

 

Jó étvágyat!

Kellemes ünnepet!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!