Mire jó a zabpehely liszt? – Kedvenceink a konyhában

Bizonyos időszakokban hajlamosabbak vagyunk megreformálni étkezési szokásainkat, és egészségesebb életmódra váltani. Ilyen például az új év is. No de, életmódváltásra minden időpont megfelelő és jó hírünk van: kis lépésekben is el lehet kezdeni, amivel apránként egyre inkább kedvezünk egészségünknek.

Az első lépések egyike, hogy a fő konyhai alapanyagainkat tüzetesen szemügyre vesszük, miket is fogyasztunk: lisztek, köretek, olajok, fúszerek. Amikor valaki valamely okból kifolyólag diétázni kíván (egészségügyi okokból vagy akár az alakja miatt), talán a legelső, hogy a hagyományos, fehér búzalisztet elkezdi kerülni. Szerencsére ma már számtalan lehetőségünk van, sokféle liszttel dolgozhatunk.

Az egyik legelterjedtebb és legkönnyebben elérhető ilyen altertíva a zabpehely liszt.

Mi a különbség a zabliszt és a zabpehely liszt között?

A zabliszt és a zabpehely liszt egyaránt az elmúlt években népszerűvé váltak, és a reform élelmiszerekkel foglalkozó üzletek egyik alapvető termékei  lettek. Megtalálhatók már a kisebb, hagyományos üzletekben is, és elérhetőségének köszönhetően sokkal többen használják ezeket, mint kevésbé a hozzáférhető liszteket.

A legfontosabb kérdések közé tartozik (ha felmerül témaként), hogy mi a két liszt közötti legfőbb különbség?!

Nagyon hasonlóak, és használatukban közel azonos, de a technikai eljárás, amivel a kész terméket kapjuk már különböző.

A zabpehely liszt első lépéseként a zabszemeket tisztítják, méretük szerint szortírozzák, osztályozzák. Ezután hőkezelést hajtanak végre (melegítés, szárítás), majd eltávolítják a külső héjat. Ezután még egy gőzölés következik, majd nagyméretű görgők között nyomják át, aminek révén kapjuk a már jól ismert zabpelyhet. Ahhoz, hogy ebből lisztet kapjunk, tovább őrlik és szitálják. Röviden tehát a zabpehely liszt nem más, mint az őrölt zabpehely.

A zabliszt esetében viszont nincs gőzölés, szárítás, hanem a nyers zabot őrlik (majd szitálják, stb).

A két liszt tápértékei hasonlók, glikémiás indexük is közel azonos. Általában a zabpehely liszt rostdúsabb, de nincs releváns különbség.

A zabpehely liszt a hatása

A zab kifejezetten egészséges gabonaféle, mely ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében gazdagabb. Alacsonyabb szénhidráttartalmú, nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, ezért cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe (orvossal egyeztetve, a személyre szabott diétát mindig figyelve). Antioxidánsokban, ásványi anyagokban bővelkedik, úgy mint kálium, kalcium, vas, magnézium, cink, foszfor, kobalt. Mindemelett magas a B- és E-vitamin-tartalma.

A zab, a többi gabonafélétől eltérően kevesebb keményítőt tartalmaz. Emiatt pedig jelentős mennyiségű úgynevezett béta-glükánt tartalmaz (ami vízben oldódó rost, hatására csökken a koleszterin-szint, valamint a szénhidrát és a zsír felszívódása), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonatermékeké.

Mindezen tulajdonságok együttes hatása kedvezően befolyásolja a vér cukorszintjét, így a zabpehelyliszt fogyasztása, ahogy azt fentebb is írtuk, cukorbetegeknek is ajánlható. A zabpehely, és a belőle készült zabpehelyliszt mindenki számára ajánlott, akinek ófontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, egyszerű, hagyományos és könnyen hozzáférhető alapanyagokból.

A zabpehely liszt gluténmentes?

A másik gyakori kérdés, hogy vajon gluténmentes-e a zabpehely liszt? A zab alapvetően gluténmentes növény, azonban a zab fehérjéje, az avenin a gluténérzékenyek, és érzékeny gyomrúaknak kellemetlen tüneteket okozhat, ezért ők óvatosan fogyasszák, vagy kerüljék! Emellett pedig a cölikáliát komolyan kell venni, így tekintettel a keresztszennyeződések lehetőségére (pl gluténtartalmú élelmiszereket is csomagolnak ugyanazon a gyártási soron), kifejezetten gluténmentes jelzéssel ellátott terméket keressenek az érintettek!

Mire figyeljünk alapvetően? Mivel nem vagyunk egyformák, és így nem is működünk egyformán, az egyéni étrend megállapítása és kialakítása nem minden esetben zökkenőmentes. Van, aki az olajos magvakra érzékeny, így azok lisztjét sem fogyaszthatja, más a gabonafehérjékkel szemben mutat érzékenységet, allergiás reakciót. Ebben az esetben természetesen rengeteg mindent kell mellőznie, de szerencsére napjainkra még ez sem jelenti, hogy le kéne mondania a finom falatokról.

A zabpehely liszt tápértéke

Az alacsony glikémiás indexú zabpehely liszt 100 grammja 374 kcal-t tartalmaz, 8 g zsírt, 55 g szénhidrátot (ebből 0 g cukrot), 15 g fehérjét és 11 g rostot.

A zabpehely liszt használata

A zabpehely tészták, rántások, panír alapanyagok elkészítéséhez is nagyszerűen használható a zabpehelyliszt, de hasznosításának kizárólag csak a fantázia szab határt. Készíthetünk vele kását, süthetünk vele kenyeret, palacsintát, süteményeket akár önmagában, akár keverve más lisztekkel. Sütéshez, főzéshez egyaránt használható.

Az oldal keresőjébe beírva, hogy zabpehely liszt, sok-sok receptet, ötletet és tippet találunk a felhasználására. Bátran ajánljuk a zabpehely lisztet, mert szinte végtelen módon használható, egészséges, rostban gazdag és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék.