A kuszkuszról már írtunk, mennyire nagyszerű álgabona, melyet akár a kölest, sokféleképp tudunk használni. Bár alapvetően köretként vagy egytálétel alapjaként jelenik meg a tányérjainkon, de akárcsak a rizs, tudunk vele desszertet is alkotni.
Nos, a jól ismert rizsfelfújtat és tejberizst kicserélhetjük a sokkal egyszerűbben készíthető, és új ízélményekkel szolgáló kuszkusszal!
Lássuk is a recepteket!
Kuszkuszfelfújt
Hozzávalók:
- 3 dl kuszkusz
- 4,5 dl kókuszital – “tej” (vagy más növényi ital)
- 6 db tojás (közepes méretű)
- 3 evőkanál xilit vagy eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magja, vagy 1 tk vanília kivonat
- 1 dl olvasztott vaj
- 2 ek lekvár (lásd házi lekvár receptünket) vagy gyümölcspüré
- 1 csipet só
- gyümölcspüré
- ízlés szerint kókuszreszelék, szeletelt mandula a tetejére, vagy akár mazsolát is keverhetünk a masszába
Elkészítés:
- A növényi italt felforraljuk, a kuszkuszt leforrázzuk vele. Fedő alatt, letakarva hagyjuk, amíg megdagad, és hagyjuk kicsit hűlni.
- A tojások sárgáját a vaníliával és a cukorhelyettesítővel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kuszkuszhoz.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáforgatjuk a kuszkuszhoz.
- Sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe öntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Amikor már picit barnul a teteje, akkor vesszük ki (tűpróbát csinálhatunk).
- Lekvárt vagy gyümölcspürét készítünk, egy tányér aljára locsolunk és erre tálaljuk melegen a felfújtat.
- Tipp: rétegezhetjük is! A tojásfehérje habjának háromnegyedét keverjük csak hozzá először, sütjük, majd erre egy réteg lekvár, majd a maradék fehérjehab, újabb 5-6 perc sütét.
- Bónusz megszórhatjuk kókuszreszelékkel, kókuszchips-szel, liofilizált eperrel; sőt egy pici reszelt citromot is keverhetünk a masszába.
Jó étvágyat!
Tejbekuszkusz
Hozzávalók:
- 10 ek kuszkusz
- 5 dl növényi ital (“tej”)
- 1 tk agave vagy juharszirup
- 2 ek kókuszreszelék
- 2 db füge vagy 4 db aszalt sárgabarack; apróra kockázva
- A tetejére kókusz chips, kakaóbab töret esetleg lekvár
Elkészítés:
- A növényi italt (vagy sima tejet) felforraljuk, majd hozzákeverjük az agávé szirupot.
- A kuszkuszt összekeverem a kókuszreszelékkel, az aszalt gyümölcsökkel.
- A forró, növényi italt ráöntjük a kuszkuszra. Fedő alatt hagyjuk állni 20-30 percet. (A kuszkusz eközben megszívja magát, megpuhul, mást nem igényel.)
- Tálaláskor megszórjuk kókuszchips-szel vagy kakaóbab törettel, esetleg egy kanál savanykás lekvárt teszünk a tetejére.
Jó étvágyat!