Mandula lisztes muffin recept

Mandulalisztes muffin recept

Volt már több muffin receptünk (áfonyás, sütőtökös, almás), de észrevettük, hogy hiányzik egy igazi csokis, édes verzió. Természetesen amennyire lehet, egészségesen, cukor nélkül, fehér liszt használata nélkül.

A mandula lisztes muffin egyszerűen csak tökéletes, hisz a mandula liszt rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, eredendően gluténmentes liszt, amivel könnyedén kiváltható a hagyományos búzaliszt.

Ez a mandula lisztes muffin recept egyszerű, csupa csokis, könnyedén variálható, a tésztája puha marad. A csokidarabokat sem kell kihagyni, már cukormentes, diabetikus, vagy akár vegán csokoládékat is kaphatunk, így a recept könnyedén alakítható a saját étrendünkhöz, életmódunkhoz. (pl vegán margarin vaj helyett, tojás helyett chia mag vagy lenmag; tej helyett növényi ital; stb)

Mandula lisztes csokis muffin

Hozzávalók:

  • 2 bögre mandula liszt (kb 30 dkg)
  • 20-25 dkg eritrit vagy xilit
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 dl tej vagy növényi ital
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 vanília rúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Először összekeverem a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukorhelyettesítő, vanília, sütőpor). Majd a vajat alaposan elkeverem a tojással, hozzáöntöm a tejet /növényi italt és apránként hozzákavarom a száraz keveréket. Legvégül az apróra kockázott csokoládét is hozzáadom és az egészet szépen homogénre dolgozom.
  2. 12 db-os muffinsütőt kibélelek papírral vagy 12 db szilikonos formát használok. Egyenlően szétosztom a masszát (nem kell a tetejéig, mert a sütőpor miatt még nőni fog a tészta, sütés közben).
  3. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső légkeveréses), kb 20 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, fogyasztás előtt hagyom kihűlni.

Ötletek más verziókra, ha valamilyen érhetetlen oknál fogva nem akarunk csokisat enni. (Ki érti ezt?)

Mandula lisztes áfonyás muffin

A recept kvázi ugyanaz, mint a csokoládés verzióban, csak a csokoládé helyett áfonyát (vagy áfonyát is) keverünk a tésztához. Kb egy marék kék áfonyára lesz szükségünk és egy pici mandula lisztre vagy rizslisztre, amibe kicsit meghempergetjük a gyümölcsöt, mielőtt a masszához keverem.

Banános, mandula lisztes muffin

Itt 3-4 banánra van szükségünk, lehetőleg érettre, puhára. Ezeket szépen, alaposan összenyomkodom. Ehhez jön a vajas, tojásos keverék, és apránként a száraz mix. Ha banánt használunk, kevesebb cukorra/cukorhelyettesítőre és kevesebb mandula lisztre van szükségünk. 4 banánhoz 20 dkg mandula lisztet és 10-15 dkg xilitet vagy eritritet keverek.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!