Szilveszteri menü – avagy finom falatok az év utolsó napjára is

Mindenki túlélte a karácsonyi evés-ivást, és máris nyakunkon az ó év búcsúztatása. Bizony nem könnyű megállni, hogy ne együnk többet a kelleténél, amikor illatos, ízes finomságoktól roskadoznak az asztalok, és csábítóan hívogatnak.

A szilveszter sem sokkal másabb, a vidám ünneplés mellett is mindenkinek megvan a maga kedvence, amivel méltón búcsúzik az évtől.

Kinek a babona, kinek hagyomány, de végülis szinte mindegyikőnknél megjelennek az elmaradhatatlan lencsés ételek, mákos sütemények.

 

Hogy ne csak terhelő ételekkel vegyük körbe magunkat, és a szórakozás közben is egészségesebb menüt alkothassunk, összeszedtünk néhány pofon egyszerű receptet! 🙂

Nálunk ezek lesznek terítéken:

  1. Vöröslencse krémleves
  2. Lencsesaláta fetával és zöldségekkel (ha valaki még sem enne levest 🙂 )
  3. Meggyes-mákos sütemény az édes pillanatokért
  4. Pezsgő – egy korty alkohol ilyenkor elfogadható

A leves és a sütemény recepjét megtaláljátok a blogunk előző részeiben, de nézzük hogy is készül egy fitt, finom, újév-köszöntő lencsesaláta!

 

Lencsesaláta fetával és zöldségekkel

Ezt a salátát nem csak újévkor javasoljuk, hiszen nagyon laktató, egészséges, tele antioxidánsokkal, vitaminokkal, fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal. Alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkezik, azaz nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünkiet. A lencse puffaszthat, ezért elkészítés előtt áztassuk be, és lassan főzzük!

Hozzávalók:

  • 10 dkg lencse
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 4 marék rukkola
  • 10 koktélparadicsom
  • 10 dkg fetasajt
  • petrezselyem
  • , bors
  • olívaolaj
  • ízlés szerint még adhatunk hozzá: főtt cukkínit, paprikát; esetleg diót a különleges, ropogós élményért

Elkészítés:

A lencsét már az elkészítést megelőzően, este áztassuk be kevés vízben, majd aznak lassú tűzön főzzük puhára és hagyjuk kihűlni.

A lilahagymát apró kockára vagy szeletekre vágjuk, összekeverjük a lencsével. Fűszerezzük, petrezselymet és kevés olívaolajat adunk hozzá. A rukkolát mossuk át, hagyjuk megszáradni és halmozzuk tányérra. Kanalazzuk rá a lencsét és a félbe vágott koktélparadicsomokat, majd a tetejére morzsoljuk a fetát.

Érdemes hozzáadni főtt vagy grillezett cukkínit, paprikát, sőt akár durvára tört diót!

 

Jó étvágyat kívánunk és persze önfeledt szórakozást!