A hideg napok ellenszere – Vöröslencse krémleves

A borús, esős időjárás sem szegheti kedvünket, pláne ha otthon finom illatok várnak haza!

Fahéjas almás sütemények, sütőtök, forralt bor…Esetleg egy mennyei, lelket és testet is melengető vöröslencse krémleves!

Mi imádjuk a vöröslencset minden formában: fasírtként, köretként, salátában, és az új kedvencünk ez a kellemesen fűszeres leves!

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db közepesen nagy vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1,5 l alaplé
  • himalája só
  • bors
  • kurkuma
  • ízlés szerint gyömbér, római kömény
  • díszítésként durvára vágott petrezselyem,

Elkészítése:

Egy nagy lábasban közepes lángon felforrosítjuk az olajat. Hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát, az átpréselt fokhagymát, a felaprított paprikát, és lassú tűzön néhány percig pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a vékonyra karikázott répát, az apróra kockázott paradicsomot, alaposan összekeverjük. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk, a beáztatott, átmosott, átszűrt vöröslencsét és felöntjük az alaplével.

Forrástól számítva, 25-30 percig főzzük takarék lángon, amíg a vöröslencse teljesen puhára nem fő. Ekkor lehúzzuk a tűzről, botmixer segítségével lepürésítjük. Visszatesszük a tűzre és addig főzzük és kevergetjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik.

Ízlés szerint még fűszerezzük.

 

Forrón tálaljuk, petrezselyemmely megszórjuk. Krutont vagy pirítóst kínálunk hozzá.