Gesztenyelisztes biscotti – az olaszok még mindig tudják mitől édes az élet

Ha valaki valaha kóstolt biscotti-t (ejtsd: biszkotti), az tudja, hogy ez a kemény állagú, egyáltalán nem hagyományos keksz kávé mellé, esetleg forró csokoládé, forralt bor, tea mellé az igazi. Amolyan beletunkolós, elnyammogós, igazi édes élvezet, amely arra a pár percre maximálisa kikapcsol, ellazít és feltölt, amíg a forró italt kortyolgatjuk és a biszkottit elrágcsáljuk. Apró pillanat a napban, amire igenis szüksége van az ember lelkének. Egy kis szünet a nyüzsgő rohanásban, munka, gyerekek, feladatok, teendők mellett. És persze mindezt lehet egészségesen is, cukor nélkül, fehér liszttől mentesen!

Elhoztuk az olasz biscotti receptjét, ezúttal gesztenyeliszttel, mandulával (vagy dióval), és ha már szó volt mostanság az aszalt fügéről, akkor már azzal is!

Lássuk is a receptet!

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A sütőt 180 °C-ra, és egy tepsit sütőpapírral kibélelek.
  2. A liszteket egy tálba szitálom, és a közepébe mélyedést készítek. A tojásokat felütöm a mélyedésbe, és óvatosan felverem, miközben a liszteket lassan beledolgozom. Keverés közben ügyelek az állagára. A tésztának nyújtható, szaggatható állagúnak kell lennie, mint egy pogácsatészta például. A felhasznált liszttől, valamint a tojás méretétől és minőségétől függően eltérő eredményeket kaphatunk, ezért mindenből legyen pici tartalék. (Ha túl száraz lenne, keverés közben adok hozzá pici extra szűz olívaolajat esetleg. Ha túl nedves, akkor nem adom majd hozzá a desszertbort, vagy picit több lisztet adok hozzá.)
  1. Hozzáadom a többi hozzávalót és jól összekeverem. A tésztát két részre osztom, majd kb 10 cm széles hasábokat formázok, és olyan hosszút, mint a tepsi. A sütőpapíros tepsire teszem, egymástól kb. 5-6 cm-re.
  2. Körülbelül 20-30 percig sütöm, vagy amíg meg nem pirul picit. Kiveszem a biscotti rudakat a sütőből, és még melegen szeletelem fel picit ferdén és kb 1-2 cm széles kekszekre, szeletekre. További 10-15 percre visszateszem a sütőbe, vagy amíg ropogós és aranybarna színű lesz.
  3. Hagyom kihűlni, majd kávéhoz, teához, forró csokoládéhoz, desszert borokhoz kínálom. Légmentesen záródó edényben tárolom.

Egyszerű recept, amit akár karácsonyra is elkészíthetünk majd! Hiszen mikor végre van idő picit elnyúlni a kedvenc fotelünkben vagy a kanapén kicsit, nézni egy filmet, olvasni valami izgalmas, érdekes könyvet, közben jól esik ropogtatni valamit. Miért is ne lehetne ez egy egészséges keksz?

 

Ha pedig mégis másféle kekszre, süteményre vágysz, nézz szét a blogon, számtalan finom receptet osztunk meg!

Új, olcsó szállítási lehetőség!

Rendelésed legalább 1200 Ft, maximum 4,5 kg?

Válaszd új szolgáltatásunkat és csupán 650 Ft-ért veheted át csomagodat!

  • A LEGFINOMABB
  • JEGES TEA
  • RECEPTEK