Miért fogyasszunk kölest? – ízletes köret rizs helyett

A köret választásánál általában a krumplit, rizst és esetleg salátákat mondunk elsőre. Azonban ha picit is gyakorlottabbak vagyunk, tudjuk, hogy számtalan lehetőségünk van, hogy kiváltsuk a rizst (amiből szintén sokféle van). Ráadásul sok közülük nem csak ízletes, de egészséges is.

Az egészségtudatos és a változatos étkezés hívei bizonyára találkoztak már a hajdinával, quinoával vagy épp a kölessel.

Ez utóbbi talán az egyik legrégebbi gabonaféle, melynek rengeteg elkészítési módja létezik, és seregnyi olyan tulajdonsággal bír, mely még az egészségünkre is pozitívan hat.

A köles egészséges?

A válasz röviden és tömören az lenne, hogy persze, egyértelműen! De ennél sokkal több mindent kell ismernünk.

Már a neolitikumban, azaz az újkőkorszakban is kedvelték ezt a tápanyagokban gazdag gabonafélét. Napjainkra népszerűsége annak tudható be, hogy kiváló antioxidáns és gazdag ásványi anyag-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, cinket, vasat, magnéziumot, mangánt, szilíciumot, nátriumot és rezet.

Ezen kívül sok a komplex B-vitaminforrás is, azaz a B-vitamincsaládból tartalmaz folacint, niacint, riboflavint és tiamint. Emellett E-vitamint és lecitint, amelyek ismertek az emlékezet javításában és a koleszterinszint csökkentésében. Vas és magnéziumtartalmának köszönhetően a hántolt köles remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.

A kölesnek prebiotikus hatása van, azaz gátolja a „rossz” baktériumok elszaporodását. Továbbá tartalmazza a triptofán nevű esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására ( az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat).

Könnyen emészthető fehérjeforrás, így a vegetáriánus és vegán étrendben is beilleszthető, kedvelt alapanyag. Egészséges és alakbarát köret és alapanyag, azaz fogyókúrázók számára is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig érezzük telítettnek magunkat, így a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is el tudjuk kerülni.

Hogyan fogyasszuk a kölest?

A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!

Készíthetünk belőle hamis „túrógombócot”, vagy más ismert desszerteket utánozhatunk vele. Sósan saláták alapja lehet, de zöldségekkel kiegészítve főételeink mellé tökéletes köret lehet.

A kölesről több receptet is megtalál blogunkban keresgélve!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!