Vegán “túrógombóc” – mentes finomság könnyedén, gyorsan, olcsón

Ennek a kis csodának köles az alapja. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gabonaféle, melyet nem csak sósan használhatunk. Hogyan? Mutatjuk!

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 bögre (kb 50 dkg) köles
  •  5-6 dl víz
  • 4 dl kókusztej
  • 1 db citrom (reszelt héja és a leve)
  • eritrit / xylit / agavé / cukor vagy ízlés szerinti édesítőszer
  • 1 vaníliarúd kikaparva v. vanília aroma v. vanílliás cukor
  • 6-8 ek. kukorica vagy búzadara
  • 15-20 dkg zsemlemorzsa
  • 3-4 ek kókuszzsír
  • 1 csipet himalája só

Így készítsd el:

  1. A kölest egy órára beáztatjuk, majd kb dupla mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor kezd puhulni és elfő a leve, akkor 4-5 dl kókusztejet öntünk hozzá.
  2. Belefacsarjuk fél citrom levét (ízlés szerint lehet több is), a héját pedig belereszeljük és hozzáadjuk az édesítőt / cukrot (ízlés szerint) és a kukorica- vagy búzadarát. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük.
  3. A kihűlt masszából kisebb gombócokat formázunk. (Tipp: akár hűtőben is pihentetjük, ha van időnk, így jobban összeállnak a kis gombócok.)
  4. A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk, a gombócokat beleforgatjuk.
  5. Porított eritrittel vagy hagyományos porcukorral megszórjuk. Lekvárral vagy édes, vegán tejföllel/ tejföllel kínáljuk.

Más növényi tejjel is főzhető, illetve gluténmentes kukoricadara és gluténmentes zsemlemorzsa esetén a cölikáliásoknak is tudjuk kínálni!

 

 Jó étvágyat! 🙂