Császármorzsa kölesből

Több hazai és külföldi oldalon találtam alternatív receptötleteket az egyik kedvenc édességemre, a császármorzsára. A köles, mint fő hozzávaló nagyon megfogott.

Egyébként is nagyon szeretem, de az egész csapat szereti, hiszen sokféleképp, változatosan elkészíthető alapanyag. Lehet édesen, sósan is használni.

Készíthetünk belőle “túrógombócot“, sőt kipróbáltuk a “köleskolbászt” is, de erről majd egy későbbi bejegyzésben olvashattok.

 

Szóval több receptet is láttam, próbáltam, és végül ez a változata született.

Fogadjátok szeretettel a kölesből készült császármorzsát!

Hozzávalók:

– 10 dkg köles
– 5 dl víz
– csipet
– 1 dkg fehér vagy teljeskiőrlésű tönkölyliszt (zab– vagy köles lisztből is jó, de ezekből picit többet adjunk hozzá, lassan adagolva)
– 5 dkg xilit vagy eritrit
– 5 tojás
– 2,5 dl tejszín
– 7-8 dkg vaj
– ízlés szerint vanília
Elkészítése:
A kölest hideg vízzel többször öblítsük, mossok át.
Alacsony lángon kezdjük el főzni a csipet sóval elkevert vízben. Ha teljesen megpuhult a köles, lefedve hagyjuk egészen amíg ki nem hűl.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a köleshez adjuk és alaposan elkeverjük benne.
A köleshez adjuk a lisztet, a cukorhelyettesítőket, tejszínt, vaníliát (ha szeretnénk), és ismét összekeverjük.
Ezután forgatjuk bele a tojáshabot.
Kb 4 személyes adag, így két adagban süssük ki!
Egy serpenyőben olvasszuk fel vaj felét (esetleg kókuszolajat), öntsük bele a massza felét.
Közepes lángon óvatosan süssük addig, amíg össze nem áll a tészta és fa- vagy műanyag spatulával,lapos végű kanállal kezdjük el feldarabolni, hogy morzsás állagot kapjon, és mindenhol megpiruljon picit.
A tetejére pedig házi lekvárt tehetünk, illetve házi porcukorral (porrá őrölt eritrit, xylit) kínáljuk.

Új, olcsó szállítási lehetőség!

Rendelésed legalább 1200 Ft, maximum 4,5 kg?

Válaszd új szolgáltatásunkat és csupán 650 Ft-ért veheted át csomagodat!

  • A LEGFINOMABB
  • JEGES TEA
  • RECEPTEK