Aszalt, kandírozott és liofilizált gyümölcsök

A gyümölcsöket, zöldségeket kétség nem fér hozzá, hogy frissen a legjobb fogyasztani. Azonban több oka is van, amiért érdemes szárított formában is tárolni. Egyrészt a főzés, sütés közben rengeteg recept pont azt kívánja meg, másrészt nem is mindig elérhető frissen a kedvencünk (őszi, téli hónapok) és a fagyasztott verzió mellett remek alternatívát jelentenek.

Nem utolsó sorban pedig egész egyszerűen snack-ként, önálló csemegeként is szeretjük őket fogyasztani.

A szárítás főbb kategóriái: aszalás, kandírozás, liofilizálás (azaz fagyasztva szárítás). Mindnek megvan a maga előnye.

Nézzük melyikről mit érdemes tudni, miért érdemes fogyasztanunk?

Az aszalás egy természetes tartósítási eljárást takar (akár a hagyományos napon szárítás is), mely során a friss gyümölcsök víztartalmuk jelentős részét elveszítik.

Sokunk kedvencei, hiszen egészségesek és ízletesek, számos pozitív, egészségre gyakorolt hatással rendelkeznek.

Az aszalványok megőrzik a gyümölcs eredeti aromáját, vitamin- és ásványi anyagtartalmának nagy részét (erősítik az immunrendszerünket), rosttartalmuk kimagasló, ezért serkentik az emésztést, kíméletesen csökkentik, szüntetik meg a székrekedés okozta panaszokat, támogatják az anyagcserét. Hosszan eltelítenek, cukortartalmuk pedig koncentrált, így édesség iránti vágyunkat is csökkenthetik, kielégíthetik. Sőt számos desszert esetében természetes kiváltói, helyettesítői lehetnek a cukornak.

Rengeteg módon használhatjuk az aszalványokat: önmagukban, kompótként vagy lekvárként, főételek, desszertek elemeként, töltelékként, salátákban, müzlikben.

A kandírozás a tartósítás egy másik módja. Az aszalványokkal együtt szokták egy kategóriába sorolni, azonban valójában van eltérés – az eljárásban, a cukortartalomban, az ízben. A kandírozás a gyümölcsök cukoroldattal telítése.

Ezzel a módszerrel igen különleges gyümölcsöket, citrusfélék héját, ehető virágokat lehet tartósítani. A kandírozott gyümölcsök esetében a gyümölcsben található nedvességet az említett cukros oldattal helyettesítik, amitől sokkal különlegesebb, de egyben édesebb ízük is lesz.

Azonban óvatosan bánjuk velük, hiszen glikémiás indexük magas, tápértékükben pedig egyértelműen az aszalványok vezetnek.

A liofilizálás a kategória legkimagaslóbb és egyben legkíméletesebb eljárása. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent. Ennek során a szárításra szánt gyümölcsöt víztartalmától megfosztják. Először -50°C körüli hőmérsékletre lefagyasztják, majd alacsony nyomáson, nagyon lassan melegítve szublimáltatják a vizet („eltüntetik”) belőle. A víz közvetlenül jég halmazállapotból gáz halmazállapotú gőzzé alakul (folyadékállapot kimaradásával).

A gyümölcsöt végül szárítják és az eredmény egy 1-2% nedvességtartalmú, friss, robbanásszerű ízélménnyel rendelkező, teljes tápanyagtartalmát megtartó gyümölcs, mely nem csak egészséges és finom, de esztétikus is, köszönhetően a magas színvonalú, kíméletes eljárásnak.

A liofilizált gyümölcs erősíti az immunrendszert (köszönhetően a megmaradt magas vitamintartalomnak), alacsony a kalóriatartalma, csökkenti az édesség és nassolnivalók iránti vágyunkat. Fogyasztásával küzdhetünk a szív- és érrendszeri, daganatos és más civilizációs betegségek ellen. Támogatja az emésztést, és hosszú távon teltségérzetet biztosít. Koncentráltan tartalmaza az antioxidánsokat, tehát kevesebb mennyiség elfogyasztása szükséges, mint a friss gyümölcsökből. Néhány kanálnyi fagyasztva szárított gyümölcs annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy kisebb csészényi friss. Tápanyagtartalma, összetevői nem károsodnak, vitaminjai nem bomlanak le. Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott cukrot, aromát, adalékanyagot

Ízében változatlan marad, sőt, talán még kifejezőbb lesz! Különlegessége, hogy megtartja szerkezetét, alakját is, így nassoláson kívül, különösen alkalmas desszertek, müzlik, granolák, édességek dekorációjára.

Cukorbetegek, vegetáriánusok, vegánok, fogyókúrázok is fogyaszthatják. Minden életkor képviselői számára tökéletes választás, csodás tápanyagforrás.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!