Császármorzsa kölesből

Több hazai és külföldi oldalon találtam alternatív receptötleteket az egyik kedvenc édességemre, a császármorzsára. A köles, mint fő hozzávaló nagyon megfogott.

Egyébként is nagyon szeretem, de az egész csapat szereti, hiszen sokféleképp, változatosan elkészíthető alapanyag. Lehet édesen, sósan is használni.

Készíthetünk belőle “túrógombócot“, sőt kipróbáltuk a “köleskolbászt” is, de erről majd egy későbbi bejegyzésben olvashattok.

 

Szóval több receptet is láttam, próbáltam, és végül ez a változata született.

Fogadjátok szeretettel a kölesből készült császármorzsát!

Hozzávalók:

– 10 dkg köles
– 5 dl víz
– csipet
– 1 dkg fehér vagy teljeskiőrlésű tönkölyliszt (zab– vagy köles lisztből is jó, de ezekből picit többet adjunk hozzá, lassan adagolva)
– 5 dkg xilit vagy eritrit
– 5 tojás
– 2,5 dl tejszín
– 7-8 dkg vaj
– ízlés szerint vanília
Elkészítése:
A kölest hideg vízzel többször öblítsük, mossok át.
Alacsony lángon kezdjük el főzni a csipet sóval elkevert vízben. Ha teljesen megpuhult a köles, lefedve hagyjuk egészen amíg ki nem hűl.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a köleshez adjuk és alaposan elkeverjük benne.
A köleshez adjuk a lisztet, a cukorhelyettesítőket, tejszínt, vaníliát (ha szeretnénk), és ismét összekeverjük.
Ezután forgatjuk bele a tojáshabot.
Kb 4 személyes adag, így két adagban süssük ki!
Egy serpenyőben olvasszuk fel vaj felét (esetleg kókuszolajat), öntsük bele a massza felét.
Közepes lángon óvatosan süssük addig, amíg össze nem áll a tészta és fa- vagy műanyag spatulával,lapos végű kanállal kezdjük el feldarabolni, hogy morzsás állagot kapjon, és mindenhol megpiruljon picit.
A tetejére pedig házi lekvárt tehetünk, illetve házi porcukorral (porrá őrölt eritrit, xylit) kínáljuk.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!